INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

tünet

covid-19

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.

Zavarba ejtő tünetekkel támadt a professzor szűnni nem akaró covidja

Infostart

Kutatók próbálják kideríteni, miért van az, hogy néhány Covid-19-ben szenvedő beteg hosszú hetekig, hónapokig küzd a vírussal, mások meg nem.

Paul Garner professzor, a fertőző betegségek szakértője egy liverpooli orvosképző intézményben (Liverpool School of Tropical Medicine), március közepén kezdett el „kicsit köhögni”. Ezt követően nem sokkal vonult karantéba, bár akkor még csak kicsit érezte rosszul magát – írja a Qubit.

Napokkal később viszont már dühöngött a szervezetében a vírus, saját bevallása szerint olyan állapotban volt, mintha bántalmazták volna. „A tüneteim átkozottul furcsák voltak” – mondta Garner, aki

elvesztette a szaglását, tagjai elnehezültek, gyengének érezte magát, nyomást érzett a mellkasán, a szíve vágtatott.

A már gyógyult professzor biztos volt benne, hogy gyorsan túl lesz a fertőzésen, ehelyett a tünetek csak jöttek és jöttek, ő pedig a rossz egészség, a szélsőséges érzelmek és a végső kimerülés hullámvasútjára került, ahogy később a British Medical Journal blogján megfogalmazta.

A SARS-CoV-2 által okozott tünetek skálája a gyarapodó számú bizonyítékok szerint jóval szélesebb, mint eleinte látszott, és arról is egyre több adat van, hogy a betegség egyes esetekben kínzóan hosszú ideig – Garner esetében több mint 7 hétig – elhúzódhat.

A professzor tapasztalatai szerint az ő „covidja” mindennap új, zavarba ejtő tünettel vétette észre magát, mint

a ködös tudat, a rossz gyomor, a fülzúgás, a szédülés, a zsibbadás, légzési nehézségek, ízületi gyulladás a kezekben.

Valahányszor azt hitte, már jobban van, újra visszaesett.

Garner mint közegészségügyi szakértő úgy látja, hogy ez a vírus számos immunológiai változást indít el a szervezetben, és ebből sokat ma még nem értenek. „Ez egy új betegség. Egy borzalmas betegség, amiről még nem írnak a tankönyvek.”

A magyarázat még várat magára

Friss kutatási beszámolók szerint körülbelül húszból egy Covid-19 beteget érint a betegség elhúzódó fajtája, amikor a tünetek heteken át csak jönnek és mennek.

Még az sem tisztázott, mit jelent az elhúzódó: két hónapot, hármat?

Az elhúzódó lefolyás okait még nem tárta fel a tudomány, csak teóriák vannak. Okozhatja például, hogy az immunrendszer túlműködésbe kezd, folyamatosan reagál a vírusra. Egy másik magyarázat az lehet, hogy a tüneteket a vírus vezérli. Mindkét eset járhat a tünetek ismétlődő kiújulásával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018