eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65622.77
2024. április 23. kedd Béla
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Zavarba ejtő tünetekkel támadt a professzor szűnni nem akaró covidja

Kutatók próbálják kideríteni, miért van az, hogy néhány Covid-19-ben szenvedő beteg hosszú hetekig, hónapokig küzd a vírussal, mások meg nem.

Paul Garner professzor, a fertőző betegségek szakértője egy liverpooli orvosképző intézményben (Liverpool School of Tropical Medicine), március közepén kezdett el „kicsit köhögni”. Ezt követően nem sokkal vonult karantéba, bár akkor még csak kicsit érezte rosszul magát – írja a Qubit.

Napokkal később viszont már dühöngött a szervezetében a vírus, saját bevallása szerint olyan állapotban volt, mintha bántalmazták volna. „A tüneteim átkozottul furcsák voltak” – mondta Garner, aki

elvesztette a szaglását, tagjai elnehezültek, gyengének érezte magát, nyomást érzett a mellkasán, a szíve vágtatott.

A már gyógyult professzor biztos volt benne, hogy gyorsan túl lesz a fertőzésen, ehelyett a tünetek csak jöttek és jöttek, ő pedig a rossz egészség, a szélsőséges érzelmek és a végső kimerülés hullámvasútjára került, ahogy később a British Medical Journal blogján megfogalmazta.

A SARS-CoV-2 által okozott tünetek skálája a gyarapodó számú bizonyítékok szerint jóval szélesebb, mint eleinte látszott, és arról is egyre több adat van, hogy a betegség egyes esetekben kínzóan hosszú ideig – Garner esetében több mint 7 hétig – elhúzódhat.

A professzor tapasztalatai szerint az ő „covidja” mindennap új, zavarba ejtő tünettel vétette észre magát, mint

a ködös tudat, a rossz gyomor, a fülzúgás, a szédülés, a zsibbadás, légzési nehézségek, ízületi gyulladás a kezekben.

Valahányszor azt hitte, már jobban van, újra visszaesett.

Garner mint közegészségügyi szakértő úgy látja, hogy ez a vírus számos immunológiai változást indít el a szervezetben, és ebből sokat ma még nem értenek. „Ez egy új betegség. Egy borzalmas betegség, amiről még nem írnak a tankönyvek.”

A magyarázat még várat magára

Friss kutatási beszámolók szerint körülbelül húszból egy Covid-19 beteget érint a betegség elhúzódó fajtája, amikor a tünetek heteken át csak jönnek és mennek.

Még az sem tisztázott, mit jelent az elhúzódó: két hónapot, hármat?

Az elhúzódó lefolyás okait még nem tárta fel a tudomány, csak teóriák vannak. Okozhatja például, hogy az immunrendszer túlműködésbe kezd, folyamatosan reagál a vírusra. Egy másik magyarázat az lehet, hogy a tüneteket a vírus vezérli. Mindkét eset járhat a tünetek ismétlődő kiújulásával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×