eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
3D nyomtatóval gyártott arcvédő pajzs bemutató darabáját próbálja fel az Agóra Tudományos Élményközpont munkatársa Debrecenben 2020. április 16-án. A koronavírus-járvány idején nem ismeretterjesztésre, hanem védőfelszerelés gyártására használja hat darab 3D nyomtatóját az élményközpont, így naponta huszonnégyet tudnak elkészíteni. Az eddig elkészült pajzsok közül húszat a Városi Szociális Szolgálat Idősek otthonában, százhúszat pedig a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben használnak fel.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Előkelő helyen Magyarország a védőeszközök önkéntes gyártásában

Az életfontosságú, ellenőrzött egészségügyi védőfelszerelésből nálunk készült az ötödik legtöbb eddig, csaknem százezer darab.

A koronavírus-járvány kitörése óta sokan és a világon sok helyen foglalkoznak azzal, hogy megosztják létfontosságú védőeszközök tervrajzait, így alkalmas eszközök birtokában bárki a gyártásukba kezdhet egy háromdimenziós nyomtatón vagy valamilyen speciális gépen.

Valóságos mozgalom bontakozott ki Open Source COVID19 Medical Supplies néven, amely folyamatosan regisztrálja az önkéntes gyártókat, és összesíti is az adatokat. A legfrissebb, hétfői számok szerint eddig csaknem négymillió védőeszköz készült 47 országban 1636 önkéntes gyártó révén. Az eszközök fele az Egyesült Államokban, 782 ezer Indiában, 453 ezer Franciaországban, 346 ezer Nagy-Britanniában, a rangsorban ötödik helyen Magyarország következik 97,5 ezerrel.

A felszerelések zöme, csaknem hárommillió darab arcvédő pajzs, de ezenkívül szerepel a nyilvántartásban több mint félmillió textilmaszk is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×