eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Biopermettel segítenék az ivóvíz-megtakarítást

A Water Retair VízŐr elnevezésű permetszer képes a talajnedvességet megőrizni, így a mezőgazdasági hozamgyarapodást elősegíteni. A Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott magyar szabadalom több országban forgalmazható, de az angol királynő birtokain is tesztelik.

A szer a párolgási veszteséget csökkenti, öntözés nélküli gazdálkodásnál így 6-20 százalék terméshozam-növekedés érhető el – mondta az InfoRádiónak Vattay Richárd. A készítményt gyártó Waret & Soil Kft. igazgatója hozzátette: öntözéses gazdálkodásnál 30-50 százalék vizet is meg tudnak takarítani. A készítmény folyékony, a talajon apró cseppek formájában, fizikai elv alapján magához vonzza a vízpárát és visszaalakítja cseppfolyóssá, benntartva azt a talajban.

A szer az európai uniós szabályrendszer szerint biogazdálkodásban is alkalmazható

– emelte ki a szakértő. A termék a Budapest Water Summiton mutatkozott be, sokan fel is figyeltek rá, azóta elérhető Magyarországon, Chilében, Horvátországban, Szlovéniában, valamint a gyártó most kapta meg a forgalmazási engedélyt Kenyából, és hamarosan érkezik Marokkóból, Kolumbiából és Dél-Afrikából.

Nagy-Britanniában tesztelik a terméket. Dél-Kelet-Angliában időszakosan öntözési korlátozást vezetnek be – tájékoztatott az igazgató.

Ha 100 ezer hektáron 400 milliméter öntözést kell végighajni, és sikerül 30 százalékot megtakarítani a vízből, az 2 millió ember éves vízszükségletének felel meg. Ha sikerült nagy területen és sok országban elterjeszteni az új terméket, az sok ivóvíz előteremtésében segíthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×