eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mars, 2015. augusztus 21.A NASA által 2015. augusztus 20-án közreadott, a Curiosity (Kiváncsiság) önjáró Mars-szonda karjának végén lévő kamerával 2015. augusztus 5-én készített, több tucat felvételből összeállított kép a Curiosityről. Az önarckép egy kőzet-mintavételi helyen, a Marias Pass nevű térségben készült, a Sharp hegy közelében. A felvételt a Mars-jármű robotkarjának végén levő nagyítós fényképező berendezés (Mars Hand Lens Imager - MAHLI) nevű eszköz készítette. (MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Itt a tipp, hogy a NASA első emberes űrmissziója hol landoljon a Marson

A felszín közelében található jégvíz valódi kincsnek számíthat a vörös bolygón.

Az alacsony légnyomás miatt a Mars felszínén nem található víz, és jég is csak a sarki területeken fordul elő, a felszín viszont rengeteg vízjeget rejthet, ami nagyon fontos lehet a jövőbeni emberes Mars-missziók kapcsán. A NASA most azon dolgozik, hogy feltérképezze azokat a területeket, ahol a legtöbb ilyen jég található, viszonylag közel a felszínhez, hol az űrhajósok elérhetik majd – számolt be a 24.hu.

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

A legfrissebb kutatások szerint

vannak olyan területek, ahol az elképzelések szerint csak 2,5 centiméter mélyen található a vízjég.

Ez pedig ideális lenne a jövőbeni űrmissziók során, hiszenm nem igényelne komoly erőforrsáokat, hogy elérjék. A vízjégből vizet, oxigént, és akár üzemanyagot is kinyerhetnének.

A Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vízjég mennyisége és helyzete azt mutathatja meg, hogy a NASA első emberes missziója hol landoljon a vörös bolygón.

A fekete területeken finom törmelék van, ahová szinte lehetetlen leszállni, a hidegebb színek pedig azokat a jégtakarókat mutatják, amelyek közelebb vannak a felszínhez, a melegebb színeknél a jég mélyebben található. NASA/JPL-Caltech
A fekete területeken finom törmelék van, ahová szinte lehetetlen leszállni, a hidegebb színek pedig azokat a jégtakarókat mutatják, amelyek közelebb vannak a felszínhez, a melegebb színeknél a jég mélyebben található. NASA/JPL-Caltech
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×