eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikipédia/NASA

Bemutatta a NASA, miben hódítják meg űrhajósai újra a Holdat

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett két új szkafandert kifejezetten a holdsétákhoz tervezték.

A washingtoni eseményen összegyűlt diákok és riporterek előtt öltötte magára a NASA két mérnöke az Artemis nevű Hold-program számára készült űrruhákat.

A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be. A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az életfenntartó eszközöket, gondoskodik az állandő belső nyomásról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen.

Elődeihez képest a xEMU űrruhában sokkal könnyebben lehet mozogni és finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami

lehetővé teszi, hogy az űrhajósok bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.

A narancssárga Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében viselik majd az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, vagy a visszatérés.

A NASA tervei szerint 2024-re visszatérnek a Holdra, hogy teszteljék az új generációs űrhajókat, amelyek a jövőben embereket vihetnek majd a Marsra is. A NASA azt is bejelentette, hogy

az Artemis-misszió keretében női asztronauta is a Holdra lép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×