eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Talán nem csak mese volt a Mofli, az utolsó koala

Az Ausztrál Koala Alapítvány arra figyelmeztet, hogy olyan kevés koala él a világon, hogy a faj gyakorlatilag kihaltnak számít. Bár még 80 ezer egyed él vadon, de ahhoz nem elég, hogy a koaláknál fellépő tipikus betegségek és születési rendellenességek mellett új generációnak adjanak életet. Hanga Zoltánt kérdeztük.

A "funkcionálisan kihalt" elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet - fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

"A problémákat a szükségesnél talán borúlátóbbnak mutatják be,

de az a helyzet, hogy a zoológiában, a természetvédelemben, az ökológiában akkor tekintenek egy fajt kihaltnak, ha 50 éven keresztül egyetlen észlelés sem történik arról, hogy bizonyíthatóan látták volna. Nos, ettől a koala még messze van" - tette tisztába a helyzetet Hanga Zoltán.

A fenyegetettség nemzetközileg elfogadott osztályozásának a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kategórialistája számít. Ebben a koala a sebezhető kategóriában szerepel, de ennél van még "feljebb": "veszélyeztetett", "kritikusan veszélyeztetett", "kihalt".

Kétségtelennek nevezte ugyanakkor, hogy a koala esetében "nem javult a helyzet", állományuk csökken a szabad természetben, de a helyzet nem menthetetlen.

Koalaügyben Hanga Zoltán egyébként beszámolt egy konfliktusról az Ausztrál Koala Alapítvány és a koalavédelemmel foglalkozó hatóságok között, ugyanis néha még az egyes vidékeken túlszaporodott koalák ésszerű elköltöztetését sem támogatják az alapítványiak.

A vadon élő koalák helyzete azért korántsem rózsás, ugyanis

vannak jellemző betegségeik - egy szexuális úton terjedő nemi betegség és egy daganatos is -,

de területvédelemmel és koalakórházzal azért fel tudják venni a harcot ezek ellen, és a nagyvilág koalás szakemberei megosztják egymással a vírustörzseket abból a célból, hogy közös erővel megtalálják a megfelelő ellenszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×