eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Évmilliók óta nem látott kihalási hullám vár a Földre

Az ENSZ friss jelentése szerint az emberi tevékenység hatására mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás.

Az emberiség a túlfogyasztással, az orvvadászattal, a fosszilis üzemanyagok használatával, a fakivágásokkal és egyéb tényezőkkel komoly, lassan kibírhatatlan terhet rak az élővilágra. Az ismert növény- és állatfajok egynegyede már most komoly fenyegetésnek van kitéve. Az adatok alapján olyan kihalási hullám vár a Földre, amelyhez hasonlót 10 millió éve nem tapasztalt a bolygó - szellőztette meg az ENSZ májusban megjelenő friss jelentéséről a Live Science - a cikket a 24.hu szemlézte.

A kutatók szerint a szárazföldi ökoszisztémák háromnegyede, míg a tengeri élővilágok közel fele látványosan átalakult az ember hatására.

A változások nemcsak az állat- és növényfajokra, hanem az őslakos közösségekre és a szegényebb régiók lakóira is komoly veszélyt jelentenek.

A 44 oldalas, 1800 oldalnyi tudományos kutatást összefoglaló jelentést április 29-én 130 ország képviselője tárgyalja meg Párizsban.

Az emberiség által használt élelmiszer- és energiatermelési módok aláássák a természet saját szabályozórendszereit. A pusztítás csak "transzformatív változással" csökkenthető - mondta a jelentés összeállításáért felelős csoport vezetője, Robert Watson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×