INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

természet

kihalás

tudomány

ensz

Évmilliók óta nem látott kihalási hullám vár a Földre

Évmilliók óta nem látott kihalási hullám vár a Földre

Infostart

Az ENSZ friss jelentése szerint az emberi tevékenység hatására mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás.

Az emberiség a túlfogyasztással, az orvvadászattal, a fosszilis üzemanyagok használatával, a fakivágásokkal és egyéb tényezőkkel komoly, lassan kibírhatatlan terhet rak az élővilágra. Az ismert növény- és állatfajok egynegyede már most komoly fenyegetésnek van kitéve. Az adatok alapján olyan kihalási hullám vár a Földre, amelyhez hasonlót 10 millió éve nem tapasztalt a bolygó - szellőztette meg az ENSZ májusban megjelenő friss jelentéséről a Live Science - a cikket a 24.hu szemlézte.

A kutatók szerint a szárazföldi ökoszisztémák háromnegyede, míg a tengeri élővilágok közel fele látványosan átalakult az ember hatására.

A változások nemcsak az állat- és növényfajokra, hanem az őslakos közösségekre és a szegényebb régiók lakóira is komoly veszélyt jelentenek.

A 44 oldalas, 1800 oldalnyi tudományos kutatást összefoglaló jelentést április 29-én 130 ország képviselője tárgyalja meg Párizsban.

Az emberiség által használt élelmiszer- és energiatermelési módok aláássák a természet saját szabályozórendszereit. A pusztítás csak "transzformatív változással" csökkenthető - mondta a jelentés összeállításáért felelős csoport vezetője, Robert Watson.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018