eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Rahmé Nikola

A klímaváltozás miatt veszélyben az év rovara is

A havasi cincér fölényesen nyerte a szavazást az év rovara versenyben. A bükkfákat kedvelő bogarat leginkább a tarvágásos erdőművelés és a klímaváltozás fenyegeti – közölte Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum főmúzeológusa, a bogárgyűjtemény vezetője.

A havasi cincér az év rovara 2019-ben a kis Apolló-lepkét és a magyar tarszát megelőzve.

„Ez az egyik legszebb bogár: 3-4 centiméter hosszú, égszínkék alapon fekete foltos, szép hosszú csápokkal, amelyek végén fekete ecset van” - mondta az InfoRádiónak a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, a bogárgyűjtemény vezetője.

Merkl Ottó kifejtette: a havasi cincér lárvája bükkfában fejlődik leginkább, ez 3-4 évig tart.

A kikelő bogár 10-20 napig él, és egyetlen dolga a szaporodás.

Abból a tápanyagból él, amit lárvakorában felhalmozott.

A havasi cincér ritka, védett faj, Közép-Európában már sok helyen kipusztult.

Európa déli felén él jelenleg leginkább, korábban Skandináviában, Észak-Németországban és Észak-Lengyelországban is megtalálható volt, de eltűnt a gazdasági célú erdőművelés miatt.

Magyarországon elsősorban a Dunántúli-középhegység, a Mecsek, illetve a Dunántúli-dombság bükköseiben fordul elő, de az Északi-középhegység egyes részein is gyakori. A Magyar Természettudományi Múzeum főmúzeológusa közölte: a tarvágások jelentenek gondot, ugyanis a kifejlett egyed másfél kilométert hajlandó repülni, ha ekkora körön belül nincs megfelelő fa, akkor nincs élőhely sem.

A klímaváltozás miatt a hűvösséget kedvelő és sok csapadékot igénylő bükkfa is veszélyeztetett.

Ha a klíma melegszik és szárazabbá válik, akkor a bükkösök zsugorodnak és átadják a helyüket a gyertyános tölgyeseknek. Ha az erdészek átállnak más fafajokra, az végleg megpecsételi a havasi cincér sorsát – emelte ki Merkl Ottó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×