eur:
387.13
usd:
358.8
bux:
69480.55
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Pixabay

Nagy változás jön az ingatlanpiacon, már az ajtón kopogtat az új technológia

A mesterséges intelligencia jelentősége a gőzgép vagy az elektromosság feltalálásánál is nagyobb lehet, és jócskán átszabhatja az ingatlanszektort - erre a következtetésre jutottak egy, a technológiai forradalom ingatlanpiacra gyakorolt hatását vizsgáló konferencián.

Vajon mi lesz a világgal, ha minden proptech megoldás megvalósul? Ha például 2050-re az építőiparban egyáltalán nem kellenének emberek? Mi lenne, ha nem lenne szükség boltokra, mert az online rendelések teljesen átvennék az igazi üzletek helyét? Mi lenne, ha az önvezető autók miatt nem lenne szükség saját tulajdonú autókra? Mi történne, ha a virtuális valóság olyannyira teret kapna, hogy a társadalmunk egy tökéletes utópiába menne át? Ezeket a kérdéseket boncolgatták a technológiai forradalom ingatlanpiaci vonatkozásait (proptech) vizsgáló konferencián Budapesten, tudósít a Portfolio.hu.

A konferencia résztvevői szerint a proptech alapjaiban változtatja meg az ingatlanszektort, mindössze páran gondolják úgy, hogy a proptechnek nem lesz érdemi hatása. És itt nemcsak a berendezések online távirányítására kell gondolni, hiszen kétségtelen, hogy a technológia - az információk szinte határtalan mennyisége és azok analizálhatósága - például az értékbecslések világát is teljesen át fogja alakítani.

Az átalakulás hármas egységét az alábbiak szerint lehet meghatározni:

  1. az adatok gyors növekedése
  2. a számítási kapacitások növekedése
  3. az algoritmusok elképesztő fejlődése

Mint az előadásokon elhangzott, a Kínában lévő 600 millió kamerából álló rendszer csakis azért létezhet, mert a technológia ezt lehetővé teszi. A mesterséges intelligencia (MI) jelentősége a gőzgép vagy az elektromosság feltalálásánál is nagyobb lehet. Az MI megérti, hogy mi történik, felismeri az emberi nyelvet, a hangokat, azok okait és tervezni is tud. Ezen túl optimalizálja a rendszereket, felismeri az automatikus folyamatokat és előrejelzést is készít. Bár nem mondja meg, mit csináljunk, a valószínűségeket felvázolja.

A kereskedelmiingatlan-piacon például műholdak mondhatják meg, hogy mennyire zsúfolt egy bevásárlóközpont, hogyan találkozhat egymással leghatékonyabban a kereslet és a kínálat.

És hogy mi hogy állunk a proptech megoldásokkal? A konferencián elhangzott: míg a svéd ingatlanpiacon például 137 ilyen megoldást alkalmaznak már, addig Magyarországon mindössze 20-30-at.

Felmerülhet a kérdés, hogy ebben a folyamatban hosszú távon az ember vagy a gép fog-e győzni.

Az biztos, hogy az emberek megérzését, empátiáját és ítélőképességét nem válthatják ki a gépek,

de a munkavégzés akkor lesz a leghatékonyabb, ha az ember és a gép együttműködik. A legfontosabb az előadók szerint az lenne, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel az algoritmusoknak.

Címlapról ajánljuk
Madár István: két folyamat akasztotta meg a dezinflációt

Madár István: két folyamat akasztotta meg a dezinflációt

Megállt az infláció csökkenése Magyarországon: áprilisban az egy évre visszatekintő drágulás 3,7 százalék volt, a márciusi 3,6 százalék után. A fogyasztói árindexet a szolgáltatások árának emelkedése húzta - mondta az InfoRádióban a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: jön a 41 órás munkahét?

Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa , hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×