eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy munkahely, ahol fürdő és játékterem is volt

Az izraeli Gedera területén a harmadik században élt agyagművesek lehettek a munka és a pihenés egyensúlyának korai élvezői, erről tanúskodik a térségben feltárt műhelyük, ahol egyebek között 20 fürdésre használt gödröt és játéktermet is találtak a régészek.

A bor tárolására használt edényeket készítő műhely korát 1700 évben határozták meg az izraeli régészeti hatóság szakemberei, akik szerint a műhely legalább 600 éven át működött.

A műhely területén állt hatalmas kőpadokba még ma is népszerű játékok tábláit karcolták be a 3. században.

"A régészet arra emlékeztet minket, hogy nem mi találjuk fel a kereket. A munkahelyein játékhelyeket kialakító Google-höz hasonlóan, itt is csináltak már ilyet: találtunk egy játékszobát, amelyet valószínűleg az agyagkészítés intenzív munkálatainak szüneteiben használtak a dolgozók" - idézte Ella Nagorskyt, a feltárás koordinátorát a The Times of Israel című napilap.

Egy új lakónegyed építéseinek előkészületeit megelőzően tárták fel az elmúlt két évben izraeli régészek a térséget, ahol bizánci fürdőre és vízvezetékek rendszerére is bukkantak.

A régészeti hatóság közleménye szerint a műhely "családi vállalkozás lehetett, amely nemzedékről nemzedékre szállt". A pihenő létesítményekkel valószínűleg a mindennapos munkában megfáradt dolgozóknak akartak felfrissülést biztosítani - tették hozzá.

A területen hatalmas mennyiségű törött vagy hibás agyagedény maradványokra bukkantak, a régészek szerint legalább százezer edény maradványit rejti a föld.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×