eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Elképesztő megoldás az orvoshiányra

Elképesztő megoldás az orvoshiányra

A lenyelhető robotok sokat segíthetnek a gyógyításban, az elmúlt években pedig sok ígéretes fejlesztés mutatkozott be.

A következő évtizedekben sok helyen kritikussá válhat az orvoshiány, ezért minden olyan technológiai megoldásra szükség lesz, ami tehermentesíti a szakembereket - írja a hvg.hu az Engadget technológiai portál összesítése alapján.

Az első robotsebész rendszert már több mint 30 évvel ezelőtt kifejlesztették. A Puma 560 nevű robotot 1985-ben mutatták be, a napjainkban legelterjedtebb da Vinci sebészeti rendszernek ez volt az alapja.

2006-ban Olaszországban az első, emberi beavatkozás nélküli operációt is elvégezte egy sebészeti robot.

Az izraeli Given Imaging nevű cég bő egy évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki a PillCam nevű eszközt, amit a betegnek kapszula formájában kell lenyelnie. Az emésztőrendszeren végighaladva az irányítható robot egy miniatűr kamera segítségével képeket küld az orvosnak, aki így szemügyre veheti, milyen problémákkal küzd a beteg.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói ezt az ötletet fejlesztették tovább. Tavaly májusban mutatták be az általuk készített, szintén lenyelhető robotot. Miután a külső burkot a gyomorsav leoldotta,

az apró mágnessel ellátott eszköz képes arra, hogy a beteg által lenyelt dolgokat – gombelem, érme – magához "tapassza",

majd magával cipelve eltávolítsa az idegen testet a szervezetből. 

Szintén egy lenyelhető eszközt fejlesztett ki az amerikai Rani Therapeutics, ami képes az emésztőrendszer megfelelő részére eljuttatni azokat a gyógyszereket, amit jelenleg a véráramba juttatva kaphatunk meg. A fejlesztés elég életképesnek tűnik, de a klinikai tesztekre egyelőre még várni kell.

A német Max Planck Intézet is fejlesztett már lenyelhető orvosi robotot. Az általuk készített eszköz az emésztőrendszerből képes szövetmintát venni, amire

például akkor lehet szükség, ha az orvosok szeretnék tudni, hogy egy daganat jó- vagy rosszindulatú-e?

A Rentschler Kutatócsoport fejlesztését 2017 elején mutatta be. Az eszközzel a bélszakasz vizsgálható meg, ám nem lenyelni kell, hanem felhelyezni. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban éri el az egyébként egy féreg mozgását utánzó robot azt a területet, amit az orvos látni szeretne.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×