INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Elképesztő megoldás az orvoshiányra

InfoRádió
A lenyelhető robotok sokat segíthetnek a gyógyításban, az elmúlt években pedig sok ígéretes fejlesztés mutatkozott be.

A következő évtizedekben sok helyen kritikussá válhat az orvoshiány, ezért minden olyan technológiai megoldásra szükség lesz, ami tehermentesíti a szakembereket - írja a hvg.hu az Engadget technológiai portál összesítése alapján.

Az első robotsebész rendszert már több mint 30 évvel ezelőtt kifejlesztették. A Puma 560 nevű robotot 1985-ben mutatták be, a napjainkban legelterjedtebb da Vinci sebészeti rendszernek ez volt az alapja.

2006-ban Olaszországban az első, emberi beavatkozás nélküli operációt is elvégezte egy sebészeti robot.

Az izraeli Given Imaging nevű cég bő egy évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki a PillCam nevű eszközt, amit a betegnek kapszula formájában kell lenyelnie. Az emésztőrendszeren végighaladva az irányítható robot egy miniatűr kamera segítségével képeket küld az orvosnak, aki így szemügyre veheti, milyen problémákkal küzd a beteg.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói ezt az ötletet fejlesztették tovább. Tavaly májusban mutatták be az általuk készített, szintén lenyelhető robotot. Miután a külső burkot a gyomorsav leoldotta,

az apró mágnessel ellátott eszköz képes arra, hogy a beteg által lenyelt dolgokat – gombelem, érme – magához "tapassza",

majd magával cipelve eltávolítsa az idegen testet a szervezetből. 

Szintén egy lenyelhető eszközt fejlesztett ki az amerikai Rani Therapeutics, ami képes az emésztőrendszer megfelelő részére eljuttatni azokat a gyógyszereket, amit jelenleg a véráramba juttatva kaphatunk meg. A fejlesztés elég életképesnek tűnik, de a klinikai tesztekre egyelőre még várni kell.

A német Max Planck Intézet is fejlesztett már lenyelhető orvosi robotot. Az általuk készített eszköz az emésztőrendszerből képes szövetmintát venni, amire

például akkor lehet szükség, ha az orvosok szeretnék tudni, hogy egy daganat jó- vagy rosszindulatú-e?

A Rentschler Kutatócsoport fejlesztését 2017 elején mutatta be. Az eszközzel a bélszakasz vizsgálható meg, ám nem lenyelni kell, hanem felhelyezni. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban éri el az egyébként egy féreg mozgását utánzó robot azt a területet, amit az orvos látni szeretne.

A címlapról ajánljuk