INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

inforádió

tudomány

szigma - a holnap világa

Magyarországon ezért kritikus a helyzet

Magyarországon ezért kritikus a helyzet

Infostart / InfoRádió

Egy magyar kutatócsoport az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével elkészítette Európa édesvízi vízgyűjtőinek veszélyeztetettségi térképét -mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Lengyel Szabolcs ökológus, a kutatócsoport magyar vezetője.

Az első európai léptékű térkép védelmi szempontból mutatja meg a vízgyűjtők prioritási sorrendjét – mondta el Lengyel Szabolcs ökológus.

„Azt, hogy mely területeken vannak kipusztulással fenyegetett fajok, illetve más, természetvédelmi szempontból fontos fajok, például kis elterjedésű vagy bennszülött fajok.”

Magyarországon itt kritikus a helyzet: az Ipoly vízgyűjtő-területe, Kelet-Magyarországon a Hortobágy-Berettyó, illetve az Érmellék, magas prioritású hely még a Fekete-Kőrös, ahol néhány éve új márnafajt fedeztek fel – mondta el a magyar kutatócsoport vezetője. Lengyel Szabolcs hozzátette, a Dunántúlon a Lajta-Répce vidéke, az Ikva folyó, valamint az Északi-középhegység déli lejtőin lefutó patakok is szennyezettek.

„Bár az utóbbi évtizedekben jelentős javulás történt, a folyók állapotában is, de még mindig vannak problémák: sok helyen még fennállnak a szennyező források. A folyamatosan zajló mederátalakítások, amelyek bizonyos szempontból nagyon fontosak, sokszor ár- vagy belvízvédelmi beavatkozások, de sokszor úgy kivitelezik, hogy kevéssé vannak tekintettel a vízi élővilág sorsára.”

A kutatók most az alaptérkép felhasználásával megvizsgálják, hol áll rendelkezésre megfelelő szintű védettség, és hol szükséges beavatkozni – jelezte az ökológus.

Kapcsolódó hang

Térképen Európa veszélyeztetett vízgyűjtői
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018