INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

richard feynmann

adathordozók

informatika

A világ összes könyve rákerülhet egy bélyeg méretű új adathordozóra

InfoRádió / MTI

A jelenleg kapható legjobb adathordozók teljesítményét ötszázszor túlszárnyaló adathordozót alkottak tudósok klóratomokból. "Elméletileg egyetlen bélyegnyi méretű hordozón elférne az emberek által valaha írt összes könyv" - hangsúlyozta Sander Otte, a Delfti Műszaki Egyetem kutatója.

A bitek és bájtok tárolására egy rézfelületen elhelyezett klóratomrács lyukai szolgálnak. Richard Feynmann (1918-1988) amerikai fizikus, a terület egyik nagy látnoka tiszteletére a kutató híres, 1959-es beszédének egy részét egy 100 nanométeres (milliméter milliomodrésze) mezőre írták. A Feynman beszédében csaknem hatvan éve bemutatott ötletek nagy része a nanotechnológiai fejlesztések alapjául szolgáltak.

A Nature Nanotechnology című szaklapban mutatták be munkájukat a tudósok. A klóratomok azon tulajdonságát használták ki, hogy egy lapos rézfelületen önállóan rendeződnek kétdimenziójú ráccsá. Ehhez jóval kevesebb klóratomra van szükség, mint amennyi a teljes lefedéshez kellene - ezáltal az atomok lyukakat, úgynevezett vakanciákat hoznak létre.

Az adatok tárolásához a tudósoknak mozgatniuk kell az atomokat, ezt raszter-alagútmikroszkóppal végzik.

Jelenleg egy 64 bites blokk megírása két percig, leolvasása egy percig tart, ráadásul az eljárás csak mínusz 196 Celsius-fokon működik. "Az adatok mindennapi atomi skálán tárolása még nagyon távoli. Ezzel a sikerrel azonban mindenesetre egy nagy lépéssel közelebb kerültünk" - fogalmazott Otte.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018