eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hogy függ össze a válság és a rákbetegek halálozása?

Világszerte félmillió rákbeteg halálához járult hozzá 2008 és 2010 között a gazdasági válság a londoni Imperial College tanulmánya szerint: számtalan beteg munkanélkülivé válása vagy az egészségügyi rendszer megcsorbítása miatt nem kapott megfelelő kezelést.

A kutatók megfigyelték, hogy a munkanélküliség növekedése és az egészségügyi kiadások visszaesése minden esetben a rák halálos áldozatai számának növekedéséhez vezetett. Az elhunytak száma a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban a becslések szerint 260 ezerrel növekedett, a következtetések szerint így számuk világszerte több mint 500 ezerre tehető. Csak az Európai Unióban mintegy 160 ezerrel többen haltak meg rákbetegségben a válság miatt.

"A rák világszerte az egyik fő halálozási ok. Arra jöttünk rá, hogy a munkanélküliség mértékének növekedése együtt jár a rák miatti halálozási arány növekedésével. Egy általános betegbiztosítás véd az ilyen hatások ellen, ez különösen az olyan jól kezelhető betegségek esetén figyelhető, mint a mell-, a prosztata- vagy a bélrák" - mondta el Mahiben Maruthappu, a tanulmány egyik szerzője, az Imperial College munkatársa.

Tanulmányuk elkészítésében a kutatók többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank statisztikáira támaszkodtak, az adatok mintegy hetven ország összesen több mint kétmilliárd fős lakosságára vonatkozó információkat tartalmaznak. Elemezték a munkanélküliség, az egészségügyre költött kiadások és a rák halálozási aránya közti összefüggéseket 1990 és 2010 között.

Eredményeik szerint ha az egészségügy finanszírozása csak egy százalékkal csökkent, az már 0,0053-mal növelte a százezer lakosra jutó járulékos halálos áldozatok számát. Járulékos halálos áldozatoknak azokat az elhunytakat tekintik, akiknek halála kedvezőbb feltételek mellett nem következett volna be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×