Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokan meghalunk hamarosan a szuperbaktériumok miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évente tízmillió embert ölhetnek meg a jövőben a szuperbaktériumok.

Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják - állítja Jim O'Neill ismert brit közgazdász és csapata csütörtökön bemutatott tanulmányában.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, "hozzászokik" az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A szuperbaktérium olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat, hogy tartsa a lépést - áll a David Cameron brit kormányfő megbízásából létrehozott Review on Antimicrobial Resistance csoport éves beszámolójában.

"Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente. Cselekedni kell, mert ez nemcsak több halált okoz, hanem százbillió dolláros veszteséget is jelenthet a világnak" - véli a szakértő.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írták a szakértők.

Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance követeli többek között, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

O'Neill szerint anyagi támogatással kellene arra ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek ki, emellett az orvosoknak is kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a gyógyítás során.