eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pilling János: A halál mutathatja meg az élet szépségét!

Minél inkább foglalkozik a halállal az ember, annál inkább azokra a kérdésekre kap választ, hogy miként lehetne jobban élnie - mondta az Arénában Pilling János pszichiáter. Sok téves hiedelem él a gyásszal kapcsolatban is az emberek fejében. Sok a hárítás, nem akarunk a halállal, az elmúlással foglalkozni, pedig ennek egyik legfontosabb hatása éppen az lenne, hogy tudjuk jobban értékelni az élet tartalmasságát, szépségét. A gyászról és a halálról beszélgetve valójában az élet volt a téma az Arénában, amikor a műsor vendége Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa volt.

A mai kor embere nem akar és nem is tud gyászolni, pedig a megfelelően megélt gyász hiánya lelki problémákhoz, és akár testi betegségekhez vezethet - hívta fel a figyelmet az Arénában Pilling János. Mint mondta: sok téves hiedelem él a gyásszal kapcsolatban az emberek fejében.

Az egyik ilyen tévhit, hogy az gyászol jól, aki minél előbb túlteszi magát ezen. A másik, hogy az gyászol jól, aki erősen tartja magát, aki nem sír. A sírást egyesek egyfajta primitív reakciónak tartják, teljesen alaptalanul. A társadalmi rítusok segítették a gyász feldolgozását, de ezek mára szinte teljesen eltűntek, így a gyászolók helyzete még nehezebb.

Megoldás lehet erre, ha családi rítusokat alkotunk magunknak. Egy jó megoldás Pilling szerint, ha a családi ünnepek alkalmával egy gyertyát gyújt a család az elhunyt emlékére, így jelképesen az eltávozott is jelen lehet, a rá való emlékezésnek köszönhetően. Amikor pedig a vendégek elmennek, elfújják a gyertyát is, szimbolikusan kifejezve, hogy a vendégekkel együtt az elhunyt is eltávozik.

Akit megérint a halál, a mulandóság, könnyebben veszi észre, hogy mennyire szép az élet, amelyet elveszíthetünk. Pilling János beszélt arról is az Arénában, hogy haldoklókkal találkozó orvosként gyakran hallott arról, hogy életük végén az emberek bánták és belátták, a karrier, a pénz utáni hajszában nem tudtak figyelni a családjukra, a szeretteikre. Életük végén sokan belátják, mit rontottak korábban el.

A kutató ezzel kapcsolatban kiemelte: ha valaki nem csak élete legutolsó időszakában foglalkozik a halállal, akkor ez számos területen gyarapíthatja, gazdagíthatja az életét. Minél inkább foglalkozik a halállal az ember, annál inkább azokra a kérdésekre kap választ, hogy miként lehetne jobban élnie - hangsúlyozta Pilling János.

A beszélgetés során a pszichiáter felidézte, hogy a halállal kutatóként sokat foglalkozó Polcz Alaine mennyire életvidám ember volt, sugárzott belőle az élet szeretete. Polcz Alaine halála után, 2007-ben Pilling János így írt korábbi munkatársáról: "Azt hihetnénk pedig, hogy aki évtizedeken át halállal, gyásszal foglalkozik, az bizonyára komor ember. Alaine azonban számos alkalommal elmondta: aki halni tanul, az élni tanul. Aki szembesül azzal, hogy mindent elveszíthet, jobban értékeli mindazt, aminek örülni lehet. A haldoklók arra is tanítanak, hogy milyen fontos megélni a múló pillanatok örömeit."

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×