Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Klímaszakértők, dologra!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A klímaszakértőknek haladéktalanul tanulmányozniuk kell a súlyos pakisztáni árvizekkel és a soha nem látott oroszországi kánikulával összefüggő légköri áramlatokat - vélte a héten az ENSZ egyik klímaszakértője és a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az idei nyáron rendkívül súlyos természeti katasztrófák történtek: Pakisztánban hetek óta kivételesen erős monszuneső tombol, Oroszországban a rendkívüli forróság hatalmas erdőtüzeket okozott, Kínában az özönvízszerű esőzést földcsuszamlások követték, Grönlandon kettévált az egyik óriás jéghegy.

A WMO szerint ezek az események még az egyes régiók szélsőséges éghajlati viszonyaihoz képest is rendkívülieknek számítanak. "Soha nem látott események sorozatáról van szó, amelyek intenzitásukat, időtartamukat és földrajzi kiterjedésüket tekintve meghaladják valamennyi korábbi ilyen eseményét".
"Ez sürgős kérdést vet fel az éghajlatkutatás számára: meg kell tudni, hogy kialakulóban van-e az úgynevezett >>blokkoló jelenségek<< hossza és gyakorisága" - fejtette ki közleményében a Meteorológiai Világszervezet.

A WMO és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) klímakutató programjának igazgatója, Ghassem Asrar elmondta: a pakisztáni és oroszországi tragikus események a légköri áramlatok blokkoló jelenségeivel magyarázhatók. Ez utóbbiak, amelyek a nedvesség (eső), illetve a hőség megnövekedését idézhetik elő, egyre gyakoribbak és hosszabbak.

Asrar szerint az európai meteorológusok néhány héttel az érkezése előtt modelleztek egy blokkoló jelenséget. "Egyértelműen közölték az információt, és az be is következett" - mondta a kutató, aki szerint egyes pakisztáni és oroszországi jelenségek összefüggésben álltak egymással.

A blokkoló jelenségeket tehát ugyanúgy tanulmányozni kell, mint a csendes-óceáni El Niñót és La Niñát - tette hozzá.

Annál is fontosabb választ találni ezekre a jelenségekre, mert befolyással vannak az emberek életére és tulajdonára, mint ahogyan ezt a pakisztáni és a kínai példa is mutatja - mondta a szakértő.