eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hiába szellőztetjük ki a füstöt, a méreg a lakásban marad!

A cigaretta akkor is veszélyes, ha dohányzás után kiszellőztetjük a szobát: mérgező anyagok egész sora, például arzén, szén-monoxid, radioaktív polónium marad a helyiségben, és a súlyosan egészségkárosító anyagok pora beteríti az evőeszközöket, poharakat, gyermekjátékokat. Erre a következtetésre jutottak az amerikai Harvard Egyetem orvosai dohányosok háztartásait vizsgálva. A passzív dohányzás után most erre a veszélyre figyelmeztetnek.

Mérgező por, láthatatlan, de ártalmas gázok és egészségkárosító részecskék akkor is a szobában maradnak, ha a cigarettát már elszívták. Az amerikai Harvard Egyetem orvosai a világ legrangosabb gyermekgyógyászati folyóiratában figyelmeztetnek az úgynevezett közvetett dohányzási ártalomra azokban a háztartásokban, ahol egyáltalán meggyújtanak egy cigarettát.

Ugyan nem füstölnek a gyerekek orra alá, hiszen a szülők mára tisztában vannak a passzív dohányzás ártalmaival, ezért dohányzás után kiszellőztetnek - nem is gondolva arra, hogy az égő cigaretta által hátrahagyott anyagok nem távoznak.

Olyan vegyületekről van szó, mint a hidrogén cianid, amelyet vegyi fegyverek gyártásakor is használnak vagy az öngyújtóhoz használt bután, valamint a festékhígító anyagok: arzén, ólom, szén-monoxid, sőt az orosz Alekszandr Litvinyenkót meggyilkoló radioaktív polónium-210-es.

A mérgező keverék lerakódik a függönyre, beeszi magát a bútorszövetekbe, láthatatlan réteget képez a poharakon, az evőeszközökön és a parkettán, beteríti a földön szanaszét heverő gyermekjátékokat. A Pediatrics című orvosi lap szerint ez a közvetett füstmaradék különösen veszélyezteti a gyermekeket, akik adott esetben a földön tipegve, mászva belélegzik a szőnyegből vagy lenyalják a játékokról a mérgező port.

Ugyanez történik, ha a szülők a kocsiban dohányoznak, amikor dohányszagot érzünk egy liftben vagy egy korábban dohányosnak kiadott hotelszobában. Az orrunk nem hazudik - hívja fel a figyelmet a harvardi orvos csoport 1500 amerikai dohányos háztartásának vizsgálata után.

A szülők és a hobbiállattartók többsége a fejlett országokban ma már jól ismeri a kerti gyomirtók rákkeltő hatását, és nem is nagyon használnak ilyeneket. A légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakemberek az Egyesült Államokban most azért emelik fel szavukat, hogy a felnőttek vegyék ugyanilyen komolyan a dohányzáskor keletkező láthatatlan részecskemaradékok hordozta veszélyt.

A Harvard szakemberei nem szállnak síkra a dohányzás betiltásáért a magánterületnek számító otthonokban, olvasható a lapban, de tudatosítani akarják a szülőkben, hogy a dohányzás még akkor is károsítja gyermekük egészségét, ha a kicsik nem a közvetlen füstöt szívják magukba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×