eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A földigiliszta az új kanári

Súlyos hatással van a földigiliszták szaporodására, ha a talaj, amelyben élnek, szennyezett. A szakértők szerint itt az ideje elgondolkodni azon, az emberek szervezetét vajon hogyan teszik próbára a különböző kémiai anyagok.

Már egy kis kémiai szennyeződés is jelentős változásokat okoz a földigiliszták életciklusában: módosítja a szaporodási képességeiket. Az Edinburghi Egyetem Fejlődésbiológiai Intézetének szakértői szerint kutatásuk eredményeivel kapcsolatban felvetődik a kérdés: vajon az emberekre milyen hatással vannak ezek az anyagok?

"Dolgokat öntünk a földre, hogy kiirtsuk a gyomokat, vagy, hogy megszabaduljunk a szeméttől anélkül, hogy felmérnénk a hosszú távú hatásokat. A giliszták a földben olyanok, mint egykor a kanárik a bányákban: figyelmeztethetnek minket a problémákra azelőtt, hogy mi észlelnénk azokat" - mondta Mark Blexter, a kutatás vezetője.

Ha egy szervezet hosszú ideig van kitéve akár csak alacsony szintű szennyezésnek, hosszú távon az is káros lehet: a kemikáliák hatással vannak az élelmiszernövényekre is, így bekerülnek a táplálékláncba is - magyarázta a szakértő.

A kutatók megállapították, hogy a többféle anyaggal - különböző fémekkel, a szemétégetők által kibocsátott fluoranténnal, és egy gyomirtó szerrel - enyhén szennyezett földben élő giliszták szervezetében jelentős változások mentek végbe.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×