eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szex bárkivel, ha a túlélés a tét

Más fajok segítségével biztosítják fennmaradásukat az amazonasi fogaspontyfélék, amelyek összes egyede nőnemű, így a túlélés érdekében speciális genetikai trükkökre van szükség.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói számítógépes modell révén végezték el az amazonasi hal "esettanulmányát": számításaik szerint a fajnak mintegy 70 ezer évvel ezelőtt el kellett volna tűnnie a Föld vizeiből.

Mivel az amazonasi fogasponty minden egyede nőnemű, a születő ivadékok anyjuk pontos klónjai. Ha egy faj egyedei aszexuális úton szaporodnak, általában néhány nemzedék múltán kóros genetikai változások következnek be, és gyakorta kihalnak.

Az edinburgh-i kutatók számítógépes modelljük révén kikalkulálták, hogy a sok ezer nemzedéken keresztül kialakuló genetikai elváltozások okán mikor kellett volna az amazonasi fogaspontyféléknek kipusztulniuk.

A számítások szerint ennek 70 ezer éve kellett volna bekövetkeznie; fennmaradásukat a kutatók azzal magyarázzák, hogy a nőstények más halfajok hímjeivel lépnek szexuális kapcsolatba, hogy beindítsák a szaporodási folyamatot.

Laurence Loewe, az Edinburgh-i Egyetem biológiai intézetének munkatársa szerint a kutatások bebizonyították, hogy az amazonasi fogaspontyfélék valamilyen rendkívüli túlélési technikával rendelkeznek.

Lehet, hogy "idegenekkel" történő alkalmi szexuális kapcsolat segíti a túlélést - mutatott rá Laurence Loewe. A szakember úgy véli: ezeket a túlélési technikákat a természetben más fajok is alkalmazhatják.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×