Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizonyított tény: a munka megölhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munka okozta stressz drámaian növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét - bizonyították brit kutatók.

Amit eddig is sejteni lehetett, azt most egy nagyszabású kutatás igazolta: a munka, pontosabban a munka okozta stressz káros lehet az egészségre.

Egy hosszútávú, több mint tízezer közalkalmazott bevonásával 12 éven át készített nagy-britanniai kutatás eredményei szerint a stressz okozta biológiai változások közvetlenebb szereppel bírnak az egészségünkre, mint azt korábban sejteni lehetett.

A kutatók arról kérdezték meg a közalkalmazottakat, hogy mennyi szünetet tartanak munkaközben és mekkora nyomásnak vannak kitéve munkahelyükön.

A megállapítások szerint a munkahelyen elszenvedett mindennapos stressz és a szívbetegség kialakulása között kapcsolat van, ugyanis a stresszes munkát végző emberek esetében 68 százalékkal nagyobb az ilyen betegségek kifejlődésének esélye.

A magyarázat abban keresendő, hogy a stresszes dolgozók általában egészségtelenül étkeznek, dohányoznak, isznak, valamint alig végeznek testmozgást.

A szívbetegség a vezető halálok világszerte, ezért a munkahelyi stresszt komolyan kell venni - hangsúlyozta a kutatást vezető londoni egyetem munkatársa, Tarani Chandola. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az emberek még túl szkeptikusak azt illetően, hogy a stressz hatással van az egészségi állapotukra.

A kutatók kiemelik azt is, hogy a stressz hatására túl sok kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami nagy mennyiségben károsítja a szívet és az ereket.

Tarani Chandola szerint különösen az ötven évnél fiatalabbak vannak kitéve a stressz által okozott betegségeknek.