eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bizonyított tény: a munka megölhet

A munka okozta stressz drámaian növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét - bizonyították brit kutatók.

Amit eddig is sejteni lehetett, azt most egy nagyszabású kutatás igazolta: a munka, pontosabban a munka okozta stressz káros lehet az egészségre.

Egy hosszútávú, több mint tízezer közalkalmazott bevonásával 12 éven át készített nagy-britanniai kutatás eredményei szerint a stressz okozta biológiai változások közvetlenebb szereppel bírnak az egészségünkre, mint azt korábban sejteni lehetett.

A kutatók arról kérdezték meg a közalkalmazottakat, hogy mennyi szünetet tartanak munkaközben és mekkora nyomásnak vannak kitéve munkahelyükön.

A megállapítások szerint a munkahelyen elszenvedett mindennapos stressz és a szívbetegség kialakulása között kapcsolat van, ugyanis a stresszes munkát végző emberek esetében 68 százalékkal nagyobb az ilyen betegségek kifejlődésének esélye.

A magyarázat abban keresendő, hogy a stresszes dolgozók általában egészségtelenül étkeznek, dohányoznak, isznak, valamint alig végeznek testmozgást.

A szívbetegség a vezető halálok világszerte, ezért a munkahelyi stresszt komolyan kell venni - hangsúlyozta a kutatást vezető londoni egyetem munkatársa, Tarani Chandola. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az emberek még túl szkeptikusak azt illetően, hogy a stressz hatással van az egészségi állapotukra.

A kutatók kiemelik azt is, hogy a stressz hatására túl sok kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami nagy mennyiségben károsítja a szívet és az ereket.

Tarani Chandola szerint különösen az ötven évnél fiatalabbak vannak kitéve a stressz által okozott betegségeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×