eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A génmanipulált egér fejjel megy a macskának

Japán tudósok olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyek egyáltalán nem félnek a macskák szagától. Ez az eredmény rámutat bizonyos agyterületek szerepére, és bizonyítja, hogy a rágcsálók, ahogy egyébként az emberek is, veleszületetten tartanak bizonyos szagoktól.

Az egerek öröklött félelmét a kutatóknak néhány olyan idegsejt "lekapcsolásával" sikerült semlegesíteniük, amelyek a szagingerek feldolgozásában játszanak szerepet.

A "delta-D" jelű mutáns egerek nem reagáltak a macskák szagára, és félelem nélkül közeledtek a ragadozókhoz.

A macska-egér találkozások előkészítésénél a szakemberek mindent megtettek annak érdekében, hogy a hős rágcsálók ne a macskák gyomrában végezzék, ezért szelíd vagy kifejezetten gyáva cirmosokat válogattak a kísérlethez.

Emellett arra is figyeltek, hogy a vadászatra utaló magatartás - merev tekintet, a mancs felemelése - után azonnal lecseréljék a macskát egy másikra. Ennek ellenére több génmódosított egér is ráfizetett a merészségére.

A megfigyelések bizonyítják, hogy nem a félelem képessége veszett el, hanem csak a szagokhoz kapcsolódó aggodalom. A génmanipulált egerek ugyanis ugyanúgy összerezzennek a nyávogásra, mint mezei társaik.

Tudósok szerint az egerekhez hasonlóan az embert is taszítják bizonyos szagok, bár jóval kevésbé parancsolóan. Az emberek esetében például a romlott, penészes ételek bűze hat vészcsengőként, ami biztosítja, hogy ne egyék meg azokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×