eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Forradalmasíthatja a gyógyítást a mesterséges bőr

Brit kutatók olyan mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amely az első kísérletekben felgyorsította a gyógyulást és csökkentette a hegesedést, valamint képes volt egybeépülni a valódi bőrrel. A tudósok szerint a jövőben a mesterséges szövet a bőrátültetés alternatívája lehet.

Jelenleg az égési és nagy kiterjedésű sebek bőrrel való befedésének legjobb módszere a bőrátültetés, ami azonban nem ideális megoldás, ezért már régóta dolgoznak valamiféle mesterséges bőr kifejlesztésén.

Eddig azonban nem tudták elérni, hogy a mesterséges szövet egyesüljön az emberi bőrrel, ami erős határt szabott az alkalmazhatóságnak.

A brit Intercytex kutatócég szakemberei a gyógyuló sebekből szintetizált fibrin nevű fehérjéhez adtak emberi fibroblastot, amelyet a szervezet új szövetek előállítására használ. A folyamat a későbbiekben is az emberi test módszerét másolja, a fibroblast sejtek kollagént állítanak elő, ami szilárdabbá teszi a bőrszövetet.

A klinikai kísérletben 6 egészséges önkéntes karján ejtettek sebet, bőrüket a laboratóriumban kitenyésztett mesterséges bőrrel pótolták. 28 nap után a mesterséges szövet szilárd maradt, a seb pedig alig látható hegesedéssel gyógyult.

A gyógyulás sebessége még az Intercytex vezető tudósát is meglepte, aki elmondta: forradalmasíthatja a sebek gyógyítását, ha a biztató eredmények nagyobb kísérletekben is sikerül megismételni.

Mások azonban óvatosságra intenek, mondván: egy dolog, hogy steril körülmények között működik a mesterséges szövet, és másik, hogy valódi körülmények között mire képes.

Phil Stephens, a Cardiffi Egyetem sejtbiológusa szerint különösen a hegesedés mértékének csökkentésében és az idősek krónikus sérüléseinek kezelésében lesz jól hasznosítható a mesterséges bőr.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×