eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Planktonokkal etetnék fel a felmelegedést

A tengerekben élő apró növényeket vetnék harcba a klímaváltozás ellen azok a tudósok, akik a Galapagos-szigetek közelében végeznek kísérleteket. A kutatók azt próbálják ki, hogy serkenthető-e a növényi plankton virágzása vaspor tengerbe szórásával.

A Planktos környezetvédő szervezet tudósainak reményei szerint ezzel a módszerrel a természetesnél sokkal több plankton keletkezhet, ezáltal nagyságrendekkel több szén-dioxidot vonva ki a légkörből.

A szén-dioxid a legfontosabbnak tekintett üvegházhatású gáz, amelynek az emberi tevékenység miatti növekvő mennyisége a tudósok többsége szerint kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozásban, a légkör felmelegedésében.

A Waterbird II nevű hajó személyzete néhány tonna vasport szór majd a tengerbe a Galapagos-szigetek, Tahiti és Dél-Amerika partjainál, továbbá a Csendes-óceán déli térségének más részein.

Noel Brown, az ENSZ környezetvédelmi programjának korábbi igazgatója szerint ez a program nagyon fontos annak felmérése szempontjából, hogy mennyire lehet számítani az óceánok szén-dioxid-felvevő képességére a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Feleszik az állatok


Természetes körülmények között a planktonok az év egy bizonyos szakaszában indulnak robbanásszerű növekedésnek, a planktonvirágzás az űrből is látható. Ennek mértékét az ásványi anyagok, elsősorban a vas mennyisége szabályozza.

A módszer azonban nem bombabiztos, ugyanis ha a növényi (fito-) planktonok keletkezésüket követően nem süllyednek körülbelül 300 méteres mélységbe, akkor hamar áldozatul esnek a felszínen élő állati (zoo-) planktonoknak.

A korábbi, a mostaninál sokkal kisebb méretű kísérletek eredményei nem feltétlenül biztatók: a vaspor kiszórását követően valóban megsokszorozódott a fitoplanktonok száma, de nem sokkal ezután a zooplanktonok száma is hasonló növekedésnek indult, visszafogva előbbiek szén-dioxid-felvevő képességét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×