eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A legközelebbi rokonunk trónfosztása

A hiedelemmel ellentétben nem a csimpánz, hanem az orángután a legintelligensebb főemlős, mert annak a legnagyobb az agya - derült ki egy új kutatásból.

A 25 főemlős közül az orángutánok képesek leginkább a tanulásra és a problémamegoldásra. Az ok roppant egyszerű: nekik van a legnagyobb agyuk - derült ki abból a kutatásból, amelyet James Lee, a Harvard Egyetem pszichológusa végzett.

"Az orángután kiemelt helyet foglal el az emberszabású majmok között. Még az sincs kizárva, hogy az őse jelenti a fő kapcsolatot az emberhez vezető láncolatban" - véli a kutató.

Az orángutánok és a csimpánzok is közel állnak az emberhez: mindkét faj DNS-e 96 százalékban azonos az emberével. A molekuláris vizsgálatok szerint azonban a csimpánz a legközelebbi "rokonunk".

Az orángután az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj, amely vadon ma már csupán két szigeten: Szumátrán és Borneón él.

Megfelelő életstílus


James Lee kutatásait támasztják alá egy másik főemlős-kutató, a holland Carel van Schaik tapasztalatai is. Mindketten arra a következtetésre jutottak, hogy az orángutánok sokkal jobban képesek a problémamegoldásra a csimpánzoknál.

Például képesek arra, hogy levelekből tetőt építsenek az eső ellen, megtanítsák bizonyos eszközök használatára és az élelem felkutatására a fiatalokat.

Abban is egyetértenek, hogy a fejlődés az orángutánok "életstílusának" köszönhető: mivel a fák tetején tanyáznak, ahol nehezebben esnek áldozatul a ragadozóknak, tovább élnek. Ráadásul az emberhez hasonlóan közösségi lények, amelyek tapasztalataikat és tudásukat átadják a fiatalabb generációnak.

A főemlősök intelligencia-listája:

1. Orángután
2. Csimpánz
3. Pókmajom
4. Langur
5. Makákó
6. Mandrill
7. Cerkófmajom
8. Mangabe
9. Kapucinus-majom
10. Gibbon
11. Pávián
12. Gyapjasmajom

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×