eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már készítik az "Armageddon-tervet" a Föld megmentésére

Már idén elkezdik kidolgozni azt a cselekvési tervet, amely meghatározza a tennivalókat abban az esetben, ha egy nagy átmérőjű üstökös vagy aszteroida Földnek ütközése fenyeget.

Elképzelhető, hogy a dokumentumot az ENSZ is magáévá teszi, és meghatározza, hogy milyen összefogással hárítható el egy katasztrófa - valahogy úgy, ahogy azt az Armageddon című filmben láthattuk.

A gyilkos aszteroidák jelentette veszélyt egyre komolyabban veszik, a szóban forgó elképzelést az Űrfelfedezők Társasága dolgozta ki. A testület profi űrhajósokból áll, de az ajánlás elkészítésében tudósok, jogászok, diplomaták és pénzügyi szakemberek is részt vesznek.

A csoport májusban, Strasbourgban tartja az első ülését, és reményeik szerint a véglegesített dokumentumot 2009-ben nyújthatják át az ENSZ-nek.

Russel Schweickart, az Apolló-9 egyik asztronautája hangsúlyozta: meg vannak győződve arról, hogy szükség van egy részletesen kidolgozott és az ENSZ által elfogadott cselekvési tervre.

A korábbi űrhajósok azt is szeretnék elérni, hogy a NASA fordítson nagyobb figyelmet a viszonylag kisebb, de így is veszélyt jelentő égitestekre. Az észak-amerikai űrügynökség jelenleg a 700 méternél nagyobb átmérővel rendelkező, a Föld szempontjából veszélyes pályán haladó aszteroidákat és üstökösöket igyekszik nyomon követni. Jelenleg 127 ilyen objektumot követnek figyelemmel.

Az Űrfelfedezők Társasága azt javasolja, hogy az átmérőre vonatkozó határértéket szállítsák le 70 méterre. A NASA becslése szerint egyébként mintegy 20 ezer olyan égitest van, amely veszélyes lehet a földi életre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×