INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

Gyűrű a bölcsességfogból

Infostart

Saját, laboratóriumban előállított bölcsességfogukból készített gyűrűt kaptak egy kísérlet résztvevői. A technológia életeket menthet majd.

Egy tudósok és művészek együttműködéséből született kísérlet során a résztvevők gyűrűbe foglalva kapták meg azokat a bölcsességfogakat, amelyeket laboratóriumi körülmények között az ő csontszövetükből állítottak elő.

A kutatók előbb biopsziát akartak végezni a résztvevő párokon, hogy hozzájussanak a szükséges szövetekhez, az eljárás azonban etikai problémákat vetett fel és veszélyekkel is járt volna.

Fognövesztés laborban

A kutatók ezért mintát vettek az önkéntesek bölcsességfogainak abból a részéből, amely a fogat az állkapocshoz rögzíti. Ezután ásványi részekre bontották a csontot és kivonták belőle a csontsejteket.

Az eljárás során különböző tápanyagokat juttattak a sejtekbe, amelyek így osztódásnak indultak. A művelethez szükséges volt még a bioüveg, egy bioaktív kerámiafajta, amely képes "utánozni" a csontok szerkezetét.

A fogból később egy ékszerész készített gyűrűt a pároknak.

Életeket menthet majd

A kísérlet sikere bizakodásra adhat okot: a módszerrel előállíthatók lesznek nagyobb csontok is, amelyeket a rákbetegek vagy csontpótlásra szorulók kezelésében használhatnak majd fel.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a páciensek testének más csontjait megcsonkítsák gyógyításuk érdekében.

A technológiát minden bizonnyal felhasználják majd a klinikai gyakorlatban is, ám a kutatók szerint ennek az ideje még nem jött el.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018