eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Láthatatlan" repülőgépek

Összefirkálhatatlan festékek, "láthatatlan" repülőgépek vagy vízben oldódó vitaminok? - csak néhány terület, ahol a nanotechnológia felhasználásával új fejlesztéseket lehet végrehajtani. A Nemzetközi Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Boda Miklós nyilatkozott az InfoRádió Talentum című magazinjában arról, hogy a miskolci egyetemen nanotechnológiai laboratóriumot hoznak létre. Az egyetem munkatársa, Kaptay György - aki nanoporokkal foglalkozik - pályázati úton nyerte az ehhez szükséges pénzt.

Mivel foglalkozik egy nanotechnológiai kutatólaboratórium?

A milliméter egy milliomod részével jellemezhető az a tartomány, amellyel a nanotechnológia foglalkozik. Ha ezen a szinten vizsgáljuk az anyagot, akkor megváltoztatható annak szerkezete, s így a tulajdonságai is. Például elő lehet állítani összefirkálhatatlan festéket, ami arra is használható, hogy "láthatatlanná" vagyis a radarok által érzékelhetetlenné tegyük vele az ilyen festékkel bevont repülőgépeket. Nagy előrelépést jelenthet a technológia a gyógyszeriparban is, nagyon sok vitamin nem oldódik ugyanis vízben, s így a szervezetben felhalmozódva toxikus folyamatokat indíthat be. Tehát fontos lenne, hogy vízben oldódóvá tegyük a vitaminokat.

A napokban hirdették ki a nanotechnológiai kutatólaboratórium létrehozására kiírt nemzetközi pályázat eredményét. A miskolci egyetem nyert, mivel fognak ott foglalkozni?

A nyertes pályázó, Kaptay György, aki a Miskolci Egyetemen dékán és az úgynevezett nanoporok kutatásával foglalkozik.

Zajlik Magyarországon máshol is ilyen kutatás?

Vannak Magyarországon laboratóriumok, ahol foglalkoznak nanotechnológiával, például a Műszaki-Fizikai Kutatóintézetben vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen, Szegeden, és talán Pécsett is. De míg például Oroszországban tízezren foglalkoznak nanotechnológiával, addig nálunk körülbelül kétszázan. A miskolci laboratórium létrehozásával sikerül koncentrálni az erőket, amire talán az ipar is ráépülhet. Bízunk benne, hogy esetleg magyar-orosz vegyesvállalatok alakulnak majd a technológia hasznosítására, s így sikerül szakítani azzal a szemlélettel, hogy az alapkutatást a gyakorlattól függően kell végezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×