eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ártalmas lehet a túl sok hús?

Feszültebb felnőtt lesz abból a gyerekből, akinek édesanyja a terhesség alatt túl sok húst eszik - állítják brit tudósok. A terhes nőknek így azt ajánlják: különösképp kerüljék azokat a diétákat, amelyek során sok fehérjét és kevés szénhidrátot szabad enni.

Egy brit kutatócsoport összesen 86 felnőttet vizsgált. Mindegyikük 1967-68-ban született, és anyjuknak a terhesség alatt azt tanácsolták az orvosok, hogy naponta fél kiló marha vagy disznóhúst egyenek a terhességi komplikációk elkerülése végett.

Az edinburgh-i és southamptoni egyetemek közös kutatásának eredménye azt mutatta, hogy minél több húst evett terhesen az anya, gyerekében annál magasabb lett a stressz hormonnak is nevezett kortizol.

A ma harmincas éveik végét taposó kísérleti alanyokat különböző stresszel járó feladatokkal bízták meg:  beszédet kellett például tartaniuk. Minden feladat előtt és után megmérték vérnyomásukat és vérük kortizol szintjét.

"Azt nem tudjuk, hogy miért van a túlzott húsevésnek ilyen hatása" - mondta Rebecca Reynolds, a kutatás vezetője.

A magas fehérje és alacsony szénhidrát bevitelére épülő diéták népszerűségének fényében azonban fontos a kutatás eredménye, hiszen azt jelzi, hogy terhesség esetén mindenképpen kerülni kell az ilyen fogyókúrákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×