eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ember nem férne át a féreglyukon

Elpusztíthatja, vagy asszimilálhatja világunkat egy nap egy nagyobb párhuzamos univerzum - véli egy új, vitatott elmélet, amely szerint a párhuzamos világok egyáltalán nem is párhuzamosak, és képesek hatni egymásra.

A virginiai Fairfax Egyetem professzora, a közgazdász-fizikus Robin Hanson új elméletében azt állítja, hogy a kvantumteóriákban szereplő párhuzamos világok egyáltalán nem függetlenek egymástól, hanem hatással vannak egymásra, néha pusztító módon.

A kvantumelmélet szerint nem minden univerzum ugyanakkora, és a méretek között hatalmas különbségek is lehetnek.

Robin Hanson szerint a világok közti, jelentéktelennek gondolt kvantumkölcsönhatások a méretben jelentősen eltérő univerzumok között igenis komoly hatást gyakorolhatnak a kisebbik világra.

Bár azt, hogy pontosan mi is történik egy ilyen esetben, Robin Hanson egyelőre nem dolgozta ki, de úgy hiszi, hogy a kisebbik világ vagy teljesen elpusztul, vagy asszimilálódik, azaz beleolvad a nagyobbik univerzumba, ahogy egy bolygónak ütköző porszem.

"Lehet, hogy a világ hőmérséklete hirtelen megugrik, és minden elég, de sokkal békésebb is lehet a hatás, például úgy, hogy az emberek egyszerűen átalakulnak a nagyobbik világ lakóivá, elveszítve korábbi identitásukat és ismeretüket saját világukról" - sorolta a lehetséges hatásokat a New Scientistnek Robin Hanson.

Emberek nem mehetnek át

Elképzelhető, hogy létezik több világegyetem párhuzamosan, és az egyik bekebelezi a másikat, de erre nincs bizonyíték - így reagált az új elméletre a Központi Fizikai Kutatóintézet főmunkatársa az InfoRádióban.

Jéki László elmondta: a tudósok matematikai konstrukciókat hoznak létre, és ezekből az következik, hogy ez elképzelhető.

Ugyanakkor többen gondolják úgy, hogy ha léteznek a párhuzamos világegyetemek, akkor azok függetlenek egymástól - tette hozzá.

Jéki László hangsúlyozta: kizárható, hogy emberek számára átjárhatóak legyenek a világegyetemek, mert ha léteznek is az ezt elvileg ezt lehetővé tévő úgynevezett féreglyukak, akkor sem fér át rajtuk egy ember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×