eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Technológiai zászlóshajó Európának

Világszínvonalú technológiai kutatóintézet hozna létre az Európai Bizottság, hogy fellendítse az Európai Unió versenyképességét. Az intézet virtuális intézményként, egy kisebb maggal működne, amely azonban egész Európa-szerte összefogná a kutatókat és a kutatásokat.

A bizottság azután állt elő az intézmény létrehozásának gondolatával, hogy egy felmérés eredményéből kiderült: az unió egyetemei közül csupán kevesen képesek versenyezni a világ vezető, többnyire amerikai egyetemi kutatóközpontjaival.

"A kiválóságnak egy zászlóshajóra van szüksége" - hangsúlyozta a Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso szerint az intézet Európa legjobb elméit, kutatócsoportjait és cégeit hozza majd össze, az eredményeket pedig az EU minden tagállama számára elérhetővé teszi.

Elvonhatja a pénzt?

Az új intézet felállításának ellenzői azonban attól tartanak, hogy az intézet egy másik új uniós kutatási programtól vonja majd el a pénzt.

Chris Patten, aki egykor uniós biztos volt, most pedig az Oxfordi Egyetem tiszteletbeli elnöke, úgy vélekedett: a bizottságnak inkább a már meglévő uniós intézményekre kellen koncentrálnia a forrásokat. Véleménye szerint az új intézmény aláásná a születőben lévő Európai Kutatási Tanácsot, amelyet ugyanerre a célra hoztak létre.

Az új európai intézményt - a híres amerikai kutató-fejlesztő központ, a Massachusetts Institute of Technology után - European Institute of Technology-ra, vagyis Európai Technológiai Intézetre keresztelnék.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×