INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Nemsokára átlátunk a falon?

Infostart

Valószínűleg sokan vannak, akik álmodoztak már arról, milyen is volna átlátni a falakon, vagy éppen az emberek ruháján. A szuperhősöket megálmodó képregény-rajzolók és a filmipar által is igen kedvelt képzeletbeli képesség úgy tűnik, már csak egy lépésre van a megvalósulástól.

Brit és svájci tudósok kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel átláthatóvá válnak a szilárd testek. A kutatók egy speciális szilárd testet világítanak meg lézerrel.

"A test először áttetszővé, majd teljesen átlátszóvá válik. Egy kis kerek ablak jelenik meg rajta, amelyen át lehet látni" - írja le a folyamatot Chris Phillips, a londoni Imperial College professzora.

A kulcs egyelőre a kísérletben használt speciális anyag. Amikor a normál szilárd anyagokat fény éri, azt elnyelik az elektronok. Phillips professzor azt a jelenséget használta ki, hogy az elektronok nemcsak részecskékként, hanem hullámokként is viselkedhetnek. A lézer olyan elektronhullámokat gerjeszt, amelyek gyakorlatilag kioltják egymást. Így a test mögötti fény áthatolhat a szilárd anyagon.

Speciális lézert használva azonban a hatás más, egyszerű anyagokon is előidézhető - véli Phillips professzor.

Attól azonban nem kell egyhamar tartani, hogy a szomszédok átlátnak a behúzott függönyön is. Az új technológia először valószínűleg hatékonyabb lézerek és a következő generációs számítógépek kifejlesztésében hasznosul majd.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018