eur:
391.19
usd:
359.56
bux:
72838.57
2024. július 19. péntek Emília

A feltámasztott vírus

A madárinfluenza H5N1-es vírustörzsének különösen romboló hatását a génszegmentek együttállása okozza. A vírus azért olyan erős, mert képes áttörni a szervezet elsődleges védelmi vonalát. Erről Jankovics István virológus beszélt az InfoRádióban.

A szakember azután nyilatkozott, hogy a Science című tudományos folyóirat publikálta a memphisi St. Jude gyermekkórház kutatócsoportjának tanulmányát, amely szerint az emberre is veszélyes vírustörzs olyan géneket is tartalmaz, amelyek a szokásos, szezonális influenzát okozó, emberek között terjedő vírusokból hiányzik.

Jankovics István egyetértett azzal a feltételezéssel, hogy a génszegmensekben kell keresni a vírus erős fertőzőképességének okát.

A virológus elmondta, hogy a vizsgálatok és kutatások szerint a nagy járványok lefolyása hasonlít egymásra.

Emlékeztetett arra, hogy az 1918-1919-es nagy spanyolnátha járványt is állati fertőzések előzték meg az észak-amerikai pulykafarmokon.

Akkor még nem tudták analizálni a vírust, hiszen az első influenzavírust csak 1933-ban sikerült laboratóriumi körülmények között tenyészteni – mondta Jankovics István.

A spanyolnátha vírusát a modern géntechnológia eszközeivel csaknem egy évszázad elteltével mégis sikerült „életre kelteni”.

Egy virológus csoport olyan emberek tetemét kutatta fel Alaszkában, akik a nagy világjárványban haltak meg. A tüdőmaradványokban a kutatók megtalálták a vírus genetikai anyagát.

A vírus legkisebb szegmentje kísértetiesen hasonlít a madárinfluenza H5N1-es változatára abban a tekintetben, hogy képes áttörni az emberi szervezet elsődleges védelmi vonalát, és meggátolni az interferon-termelést – tette hozzá.

Az interferon feladata, hogy megakadályozza a vírus szaporodását a testben.

Ezt a génszegmensek sorrendje, együttállása okozza – mondta Jankovics István, hozzátéve: a madárinfluenza vírusában még bizonyára vannak olyan szegmentek, amelyek szintén felelősek a vírus különösen romboló hatásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×