eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: nfostart

Utolsó pillantás az olimpiai lángra

Sok japán keresi fel a lángot, amely a megnyitó és a záróünnepség között különleges helyen áll Tokióban.

Korábban többször írtam arról tokiói tudósításaimban, hogy az olimpiai hangulatnak nyoma sincs, a városban csak kevés jel utal arra, hogy éppen ötkarikás játékok zajlanak és a létesítményekben a világ legjobbjai küzdenek. Úgy tűnt, mivel még mindig sokan ellenzik a japán lakosságból az olimpiát a vírusveszély és a magas költségek miatt, a zárt kapus rendezésen túl is elzárnák az olimpiát.

Két helyen lehetett mást felfedezni: az Olimpiai Stadion mellett, ahol a hosszú sort is türelmesen kivárták az emberek, hogy az öt karikával fotózkodhassanak, valamint az olimpiai lángnál. Utóbbi a megnyitó ünnepség után, némileg szokatlan módon elkerült a stadionból, ideiglenes otthona a Jume-no-Ohasi híd lett. Ez Ariake kerületben található, több létesítmény is van a környéken, ha lehetnének nézők az eseményeken, ez lenne a játékok legjobban pezsgő része. A hídról gyönyörű kilátás nyílik a Tokiói-öböl több nevezetességére is, vagyis a környezetre sem lehet panasz.

A láng a híd közepén látható, de közel nem lehet menni hozzá, el van kerítve. Csak két oldalról lehet fotókat készíteni, nagyjából 15 méteres távolságból. Sok önkéntes és biztonsági ügyel arra, hogy a gyalogosok és kerékpárosok áthaladását ne zavarja meg a bámészkodók tömege, aki mégis megáll, azt figyelmeztetik.

Merthogy valóban tömeg van itt, pár százan gyűltek össze ottjártunkkor is, hogy fényképet tudjanak készíteni. Volt, aki kisgyermekét ültette a nyakába, más a kutyasétáltatást kötötte össze a lángvadászattal. Az emberek japán módra türelmesen kivárták a sorukat, nincs előzés, nincs furakodás. Ahogy közeledik az játékok vége, mindenki szeretne még egy pillantást vetni az olimpia egyik jelképére és megörökíteni a különleges pillanatot.

A láng vasárnap visszatér az Olimpiai Stadionba, és a záróünnepségen kialszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×