eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az olimpiai bajnok olasz Lamont Marcell Jacobs a férfi 100 méteres síkfutás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az olasz rendőr, aki átvette Usain Bolt koronáját

Az olaszok tíz perc alatt két aranyérmet nyertek a tokiói Olimpiai Stadionban: magasugrásban Gianmarco Tamberi – holtversenyben a katari Mutaz Essza Barsimmal –, majd a „királykategóriában”, a 100 méteres férfi síkfutásban Marcell Jacobs győzött. Olasz sprinter korábban nem hogy nem nyert, még csak be se jutott a százas döntőbe az olimpiákon.

Jacobs, aki mostantól a világ leggyorsabb embere, olasz édesanya és amerikai édesapa gyermekeként Texasban született. Az apa tengerészgyalogosként szolgált, egyebek mellett Olaszországban is, így ismerkedett meg későbbi feleségével. Aztán amikor Dél-Koreába vezényelték, a család – a másfél hónapos Marcell és az édesanyja – Itáliába költözött.

Százszázalékos olasznak vallja magát, azt állítja, hogy nem is tud jól angolul. Egyébként rendőr. Futni viszont nagy tud, ettől függetlenül, de még attól is, hogy ő volt 60 méteren a világ legjobbja 2020–2021-ben, a győzelme bomba meglepetés.

Olasz futó, hangsúlyozta a Gazzetta dello Sport, korábban soha nem jutott be a 100 síkfutás döntőjébe.

Még a legendás sprintereik, Livio Berruti vagy Pietro Mennea, a 200 olimpiai bajnokok sem.

Érett futóként tört be a világelitbe a civilként rendőrként dolgozó Jacobs, 2020-ben még csak 10.10-et futott, s a huszonkettedik helyre rukkolt előre a világranglistán, már az is élete legjobb helyezése volt. Most meg Európa-csúcstartó, és Usain Bolt utódaként a 100 méteres férfi síkfutás olimpiai bajnoka.

Tamberié is nagyszerű történet, a harmincadik évében járva volt képes megújulni, 2016-ban ugrott már 239-et, élete legjobb formájában versenyzett, megnyerte a fedett pályás világbajnokságot, de a riói olimpiát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. Azóta viszont nem igazán ment neki, az elmúlt öt évben először jutott át a 237-en. Amikor a legjobbkor kellett. Egyébként édesapja, Marco Tamberi is magasugró volt, ő az edzője. Immár a magasugrás olimpiai bajnoka a fia.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×