eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
A spanyol Ferran Torres (j) csapattársával, Kokéval ünnepel, miután belőtte válogatottja negyedik gólját a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Szlovákia-Spanyolország mérkőzésen Sevillában 2021. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/José Manuel Vidal

A spanyolok megtáltosodtak, Lewandowski egyedül kevés volt

A svéd és a spanyol válogatott jutott tovább a nyolcaddöntőbe az E csoportból. A sárga-kékek 3-2-vel kerekedtek felül a lengyeleken. A spanyolok simán verték a szlovákokat.

A szentpétervári mérkőzés 82. másodpercében megszületett már a svédek gólja, Emil Forsberg, az RB Leipzig csatára másodszor volt eredményes a tornán. A svéd játékosnál csak egy futballista, 2004-ben az orosz Dmitrij Kiricsenko szerzett gyorsabban gólt Eb-mérkőzésen.

A lengyeleknek percekbe telt, ameddig összeszedték magukat, de aztán szinte végigtámadták az első félidőt. Veszélyeztettek távoli lövéssel (Olsen bravúrral védett), sőt előtte Robert Lewandowski egy akción belül kétszer, előbb hat, majd négy lépésről is a lécre fejelt.

A második félidőben a svédek jobban ambicionálták a támadásokat, de továbbra is a lengyelek birtokolták a labdát, s lőttek többet kapura. Ám közben Forsberg újabb gólt szerzett – immár ő is háromgólos a tornán –, s a mérkőzés eldőlni látszott. Egészen addig, ameddig Lewandowski gyönyörű gólja újra szorossá nem tette a mérkőzést. Sőt, a Bayern München csillaga ki is egyenlített. Ám győzniük kellett volna, mentek előre, de a hajrában Claesson újabb gólt lőtt a svédeknek, Svédország–Lengyelország 3-2. Paulo Sousa téli kinevezése óta mindössze egy mérkőzést nyertek meg, azt is Andorra ellen.

Szentpétervár, 2021. június 23.
A lengyel Robert Lewandowski (j) belövi a második gólt koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Svédország-Lengyelország mérkőzésen Szentpéterváron 2021. június 23-án.
MTI/EPA pool/Makszim Semetov
A lengyel Robert Lewandowski belövi a második gólt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Svédország-Lengyelország mérkőzésen Szentpéterváron 2021. június 23-án. MTI/EPA pool/Makszim Semetov

Sevillában a szlovákok ellen a spanyolok a mérkőzés elején kihagytak egy büntetőt Alvaro Morata révén, de utána egy nagyon szerencsés öngóllal (Dúbravka kapus hibájából) mégis vezetéshez jutottak. (Luis Enrique válogatottja a legutóbbi öt tizenegyeséből egyet sem tudott értékesíteni.)

A játékrész végén Gerard Moreno labdáját Aymeric Laporte, a Manchester City védője a kapuba fejelte, s ezzel a spanyolok megnyugtató előnybe kerültek. Az 56. percben Sarabia gólja a spanyoloknak már csak még szebbé tette a győzelmet, s még utána következett Ferran Torres találata és Kucka öngólja.

Ez már a második mérkőzés az Eb-n, amelyen két öngól sújtja az egyik csapatot, a másik a Németország–Portugália összecsapás volt.

A svédek csoportelsőként, a spanyolok csoportmásodikként jutottak tovább, a szlovákok és a lengyelek kiestek.

Az E csoport eredményei és végeredménye

1. forduló (június 14.):

Szlovákia-Lengyelország 2-1 (1-0)

Spanyolország-Svédország 0-0

2. forduló (június 18-19.):

Spanyolország-Lengyelország 1-1 (1-0)

Svédország-Szlovákia 1-0 (0-0)

3. forduló (június 23.):

Szlovákia-Spanyolország 0-5 (0-2)

Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)

A csoport végeredménye

1. (és továbbjutott) Svédország 7 pont

2. (és továbbjutott) Spanyolország 5 pont

3. Szlovákia 3 pont

4. Lengyelország 1 pont

A csoportjában harmadik helyen záró Ukrajna helye is biztossá vált az egyenes kieséses szakaszra.

A mérkőzések főbb eseményei jegyzőkönyv-szerűen

Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)

I. félidő:

2. perc: Forsberg tört be a bal oldalon a 16-oson belülre, majd ballal kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).

II. félidő:

59. perc: egy gyors kontratámadás végén Forsberg a 16-osról a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

61. perc: Lewandowski indult meg a bal oldalon, majd egy csel után a bal felső sarokba csavart (2-1).

84. perc: egy beadást több svéd védő is elnézett, Lewandowski pedig senkitől sem zavartatva, közelől a hálóba lőtt (2-2).

94. perc: Claesson kapott kiváló átadást a 16-oson belül, és a kapus mellett a jobb alsó sarokba passzolt (3-2).

Spanyolország-Szlovákia 5-0 (2-0)

I. félidő:

30. perc: Sarabia csípett el egy rossz szlovák átadást, majd középről, 16 méterről lőtt, labdája a felső lécről perdült az égbe. A lehulló labdát Dubravka kapu fölé akarta tessékelni, ehelyett suta mozdulattal a saját kapujába ütötte azt (1-0).

45+3. perc: spanyol akciónál nem tudtak felszabadítani a szlovákok, Dubravka rosszul mozdult ki a kapujából, Gerard Moreno középre emelését pedig a jó ütemben emelkedő Laporte nagy ívben a bal felső sarokba fejelte (2-0).

II. félidő:

56. perc: Jordi Alba bal oldali centerezését Sarabia a védők között, a 11-es pont környékéről egyből a bal alsó sarokba lőtte (3-0).

67. perc: újabb formás spanyol támadás végén az egy perce pályán lévő cserejátékos, Ferran Torres pazar mozdulattal, sarokkal volt eredményes Sarabia passzából (4-0).

71. perc: egy spanyol szabadrúgás után röviden szabadítottak fel a szlovákok, a kapu elé visszakerült labdát Laporte lefejelte, Pau Torres közeli lövését pedig a gólvonal előtt álló Kucka már csak a saját kapujába tudta továbbítani (5-0).

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×