eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A lengyel kapus, Wojciech Szczesny öngólja a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Lengyelország-Szlovákia mérkőzésen a szentpétervári Gazprom Arénában 2021. június 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Anton Vaganov

Eddig csak Juventus-játékos szerzett öngólt az idei Eb-n

A szlovák válogatott fontos győzelmet aratott a lengyelek ellen a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának mai szentpétervári mérkőzésén. A múlt azt mutatja, nem biztos, hogy ez jól előjel.

Északi szomszédunk eddig két nagy tornán vett részt önálló államként, a 2010-es világbajnokságon és a 2016-os Európa-bajnokságon is a nyolcaddöntőbe jutott. Továbblépett tehát a csoportból, annak ellenére, hogy egyszer sem nyerte meg az első meccsüket. Most igen…

Első gólja öngól volt, a lengyel kapusról Wojciech Szczęsnyről került a Ferencváros csatárának, Róbert Maknak a lövése után a kapufáról kipattanó labda, s ennek két különlegessége is van. Az egyik, hogy az Eb-k történetében először került kapus neve mellé öngól. A másik: a tornán eddig két öngól született, az elsőt (a török Mirah Demiral révén) és ezt is Juventus-futballista „szerezte”.

A lengyelek közvetlenül a második félidő elején, 32 másodpercnyi játék után szerezte Karol Linetty, ennél kevesebb idő a fordulás óta 1984 nyara óta egyszer sem telt el egy második félidei gól előtt. Akkor a román Marcel Coraș 21 másodperc alatt szerzett gólt.

A játékrész közepén megkapta második sárga lapját a lengyel Grzegorz Krychowniak, ez volt az első kiállítás az idei tornán. Nagy tornán harmadszor állítottak ki lengyel játékost, az előző kettő Radosław Sobolewski (2006, Németország ellen) és Wojciech Szczęsny (2012, Görögország ellen) volt.

A döntő gólt végül az Internazionale védője, Milan Škriniar lőtte. Elképesztő teljesítményt nyújtott a gólján kívül is, tízszer szerepelt, kétszer blokkolt.

Paulo Sousa irányításával eddig hat mérkőzést játszott a lengyel válogatott, ezek közül csupán az andorraiak elleni hazai világbajnoki selejtezőt tudta megnyerni. A szlovákok egyébként kicsit a lengyelek mumusának számítanak, a két csapat legutóbbi négy egymás elleni mérkőzéséből hármat megnyertek. Most 2-1-re.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×