eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszédet mond a krakkói központú harmadik Európa Játékokra utazó magyar csapat fogadalomtételén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2023. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

MOB-főtitkár a 2036-os olimpiáról: annyi esélyünk biztosan lenne, mint a lengyeleknek

Lengyelország a tervek szerint megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését, amire eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de számos más ország is gondolkodik. Fábián Lászlót, a MOB főtitkárát kérdeztük.

Bár a kérdés bonyolult, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi gyakorlatát figyelembe véve egy közép-európai régió nem sok eséllyel pályázna olimpiai rendezésre – fogalmazott az InfoRádóban Fábián László, emlékeztetve hogy az elmúlt és közelgő olimpiák helyszínei – Párizs, Los Angeles, Brisbane, Milánó–Cortina, Phjongcshang – alapján az NOB inkább a megapoliszokat részesíti előnyben, annak ellenére, hogy az Agenda 2020+5 programban egyéb lehetőségeket is fenntart. „Tehát igazából teljesen elutasító nem lehetek, de a gyakorlat egyelőre nem azt mutatja, hogy erre sok esély van.”

A MOB főtitkára úgy véli, teljesen új megközelítése lenne a rendezésnek, ha mondjuk több közép-, vagy kelet-közép-európai ország, város összefogna, hiszen a NOB eddigi gyakorlatában ez nem ismert, de hogy ennek mekkora előnye, vagy lehetősége volna, azon érdemes lehet elgondolkodni, annál is inkább, hiszen a párizsi olimpia esetében is Tahitin lesz majd a szörfverseny, tehát nem Marseille-ben vagy Nizzában, hanem jóval messzebb. „Ilyen értelemben lehet létjoguszultsága az említetteknek.”

A Lengyelország által nemrégiben rendezett Európa-játékokkal kapcsolatban Fábián László úgy fogalmazott, hogy „lengyel barátaink” nagyon nehéz helyzetben vannak, miután az orosz–ukrán háború 8 millió menekülje csak megjelent náluk az elmúlt években, ami rettentő nagy figyelmet és erőforrást igényel a részükről. Ebből kifolyólag az Európai-játékoknak a szervezése háttérbe szorult, és ha udvariasak akarunk lenni, ez érződött is. Miden tőlük telhetőt megtettek a lengyelek, de nem volt egy „százszázalékos esemény” – tette hozzá.

Kitérve a 2036-os ötkarikás játékokra elmondta, bár eddig csak két ország, Mexikó és Indonézia jelezte hivatalosan a szándékát a rendezésre, a háttérben arról is hallani – és ez pont a lengyel sorba is beleillik –, hogy másik tíz város, illetve ország is gondolkozik ezen a „történeten”, ami önmagában is egy fontos dolog.

Egy esetleges magyar, vagy budapesti rendezéssel kapcsolatban a MOB főtitkára azt mondta, annyi esélye biztosan lenne, mint a lengyel bejelentésnek,

amit egyébként még nem tart hivatalosnak.

„Az, hogy a lengyel államfő úgy gondolja, hogy ebben van potenciális lehetősége Lengyelországnak, úgy gondolom, ugyanaz az esélye Budapestnek, Magyarországnak.” Mi több, talán a létesítmények terén jobban is állunk – jegyezte meg Fábián László, aki szerint egy magyar rendezés esetében – a vitorlás események miatt – szóba jöhetne, hogy más országgal kooperáljunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 19:53
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×