eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Katmandu, 2018. március 26.Kami Rita 48 éves nepáli serpa hegyi vezető áll a Baudhanáth sztúpa előtt Katmanduban 2018. március 26-án. Kami Rita 21 alkalommal mászta meg sikeresen a Csomolungma, azaz a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát. Április elsején 22. alkalommal vág neki a csúcs meghódításának, hogy megdöntse az Appa nevű nepáli serpa hegyi vezető világrekordját. A serpa népcsoport a Himalája északkeleti részén él a magas völgyekben. Sokan közülük a Himalája-expedíciók hegyi vezetőiként tevékenykednek. (MTI/EPA/Narendra Sreszta)
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Keményen fogalmazott a rekorder serpa Suhajda Szilárd tragédiájáról

Elmondhatatlan nagy kockázatot jelent kísérő és oxigénpalack nélkül nekivágni a Mount Everest meghódításának – véli Kami Rita.

Az 52 éves Kami Rita 24 évesen mászta meg először a Mount Everestet, idén májusban 28. alkalommal érte el a csúcsot, ami világrekord.

"Amikor most, május végén 28. alkalommal jutottam fel serpaként a csúcsra, természetesen megsokszorozódott a hegymászók megkereséseinek száma, noha korábban sem voltam ismeretlen" – mondta a nepáli férfi a novekedes.hu oldalnak adott interjúban, és arról beszélt, mekkora a felelőssége egy serpának, különösen ha olyan hegymászót kísér, akiben aggály, netán félelem van.

24 évesen, első alkalommal nem is jutott fel a csúcsra, ez csak pár évvel később sikerült. Noha most már világrekorder, még nem tudja, mikor vonul vissza.

"Addig csinálom, addig mászom, addig viszek sportolót, amíg a testem és a lelkem alkalmas rá. Egyelőre teszem a dolgom" – mondta. Igaz, azt is hozzátette, hogy nincs utánpótlás, a fiatalok már nem akarnak serpák lenni, Kami Rita fia is egyetemista.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy hatalmas a fejlődés a hegymászás módjában, az eszközök fejlődésében, de kell a tapasztalat, a helyismeret is. Szerinte felelőtlenség egyedül útnak indulni a világ legmagasabb pontjára.

Ennek kapcsán beszélt Suhajda Szilárd tragédiájáról is, aki egyedül, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül akart feljutni a Mount Everestre, de életét vesztette. A serpa szerint a helyszínen dolgozó kollégái helyesen viselkedtek, mint fogalmazott:

"Sajnos a halál is velünk lebeg az út során."

Azt is megemlítette, hogy a magyar sportoló halálához az is hozzájárulhatott, hogy "serpa vezetése nélkül, és oxigénpalack nélkül vágott neki a halálzónának. Ez elmondhatatlan nagy kockázatot jelent."

Kami Rita elmondta, a serpák ha lehetséges, akkor lehozzák a holttestet, de ha nehéz, megközelíthetetlen helyen van, akkor a mentés sikertelen. "Aki mászik, az tudatában van a kockázattal. Így vállalta, így vágott neki a halálzónának" – mondta a rekorder serpa.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×