eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az orosz Musza Jevlojev (pirosban) és az örmény Artur Alekszanjan a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián, a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 2-án.
Nyitókép: Az orosz Musza Jevlojev (pirosban) és az örmény Artur Alekszanjan a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának döntőjében 2021. augusztus 2-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Az orosz sportolók visszafogadásáról döntött egy olimpiai sportág

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) úgy döntött, hogy engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók részvételét versenyein, amelyeken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásainak megfelelően semleges státuszban indulhatnak.

A UWW Bürójának határozatát az orosz sportági szövetség elnöke, Mihail Mamiasvili, az egykori klasszis birkózó erősítette meg a TASZSZ hírügynökségnek.

A NOB végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta a két ország birkózóinak visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel.

A UWW - a mostani engedményt megelőzően - tavaly március 2-án a NOB indítványát követve kizárta rendezvényeiről Oroszország és közvetlen háborús szövetségese, Fehéroroszország sportolóit. A NOB enyhítve korábbi álláspontján a múlt hét keddjén javasolta: semlegesként engedjék vissza az oroszokat és fehéroroszokat a nemzetközi versenyekre. Ugyanakkor leszögezte,

a jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés,

ezt későbbre halasztották.

A nemzetközi szövetség a döntésről kiadott közleményében jelezte, hogy a döntés az U15-ös és U17-es versenyekre vonatkozóan azonnali hatállyal életbe lép, míg az idősebb korosztályok, így a felnőttek esetében egy külön bizottság pontosítja majd a részvétel feltételeit.

A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatala után többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya adott hangot annak a véleményének, hogy az oroszoknak és fehéroroszoknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.

Ugyanakkor a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) és az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is támogatta a NOB új ajánlását, hogy az oroszok és fehéroroszok semleges sportolóként részt vehessenek nemzetközi versenyeken. Az ötkarikás játékok műsorán szereplő sportágak világszövetségei közül az elmúlt napokban a vívóké, az asztaliteniszezőké és a tekvondósoké jelentette be, hogy támogatja a NOB-ot a két ország versenyzőinek feltételes visszaengedésében.

(Nyitóképünkön az orosz Musza Jevlojev (pirosban) és az örmény Artur Alekszanjan a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián, a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 2-án.)

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×