eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök (k) beszédet mond a texasi Waco városban tartott kampányrendezvényen 2023. március 25-én. Trump támogatóinak egy része boszorkányüldözés feliratú táblát tart.MTI/EPA/Adam Davis
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Magyarics Tamás: a jogi eljárásokkal Donald Trump akár új híveket is szerezhet

Megkezdte a 2024-es elnökjelölt-választási kampányát a korábbi amerikai elnök. A külpolitikai szakértő szerint Donald Trump hasznot is húzhat az ellene indított eljárásokból, de akár veszélyeztetheti is a politikai jövőjét.

"Trump szempontjából nagyon elcsépelt közhellyel éve félig üres és félig tele a pohár" – mondta az InfoRádióban Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára. A "félig tele a pohár" azt jelenti, hogy azokat a republikánusokat, akik 70-80 százalékban Donald Trump mögött állnak, abszolút nem befolyásolja a jelenlegi jogi eljárások sorozata, mint ahogy korábban sem befolyásolta őket sok "nem teljesen tiszta" gazdasági ügye. Egyes vélemények szerint ez még jól jöhet neki, hiszen úgy tudja beállítani magát, hogy az úgynevezett mély állam részéről üldözik őt, mert ő az, aki a jelenlegi erősen balra hajló woke ideológiával megspékelt politikát meg tudja állítani.

Magyarics Tamás szerint az Egyesült Államokban sokaknak "nem a legjobb" a jelenlegi irányvonal. Joe Biden elnök megítélése 38 százalékos, tehát rendkívül alacsony, és

a gazdasági kérdésekben a közvélemény szemében a republikánusok jobban szerepelnek, mint a demokraták.

Donald Trump ezeket a kérdéseket viszont "meg tudja lovagolni", és ilyen szempontból akár híveket is tud szerezni nemcsak a republikánusoktól, hanem a függetlenektől is.

A "félig üres pohár" viszont azt jelenti, hogy a három jelenleg folyó eljárás sok időt, energiát lefoglalhat a függetlenek körében, akik a kulcsfontosságú államokban döntőek lehetnek. Magyarics Tamás azt mondta: nem is a most nagy szerepet kapott Alvin Bragg manhattani főügyész eljárása veszélyes Donald Trumpra, hiszen eleve kérdéses, hogy továbbviheti-e az ügyet.

Amerikában elfogadott, hogy hallgatásért pénzt fizetnek, de ha ezt a szabálysértést bűncselekménnyé minősíti, akkor az már szövetségi bírósági eljáráshoz tartozik, és a kérdés az lesz, hogy van-e kompetenciája ebben.

A szakértő szerint Donald Trump megítélése hasonló, mint volt: 40 százalék körüli a támogatottsága, de a kérdés, hogy a másik republikánus jelölthöz képest hogyan áll. Jelen pillanatban 44-43-ra Joe Biden vezetne Donald Trump ellen országosan. Egy potenciális Joe Biden–Ron DeSantis párosnál viszont 43-43 az állás. Hozzátette azonban, hogy félrevezetők az országos felmérések, mert

az amerikai választási rendszerben – ahogy az elmúlt években láttuk – nem az számít, hogy országosan kinek milyen a támogatottsága,

hanem hogy az úgynevezett csatatérállamokban ki hogyan áll.

Az lenne többet mondó adat, hogy Minnesotában, Wisconsinben, Michiganban, Pennsylvaniában, Ohióban, Virginiában hogyan állnak a jelöltek, mert az amerikai politikai élet "abszolút kétosztatú". A keleti–nyugati part elkötelezett a demokrata, a dél-középnyugat nagy része elkötelezett republikánus, ezeken a helyeken nincs is komoly kampány. Komoly küzdelem abban a 8-10 államban zajlik, melyek a Nagy-tavak környékén vannak: itt "nagyon fontos a támogatottság".

Az adatok szerint körülbelül 50 ezer ember szavazata vitte be Donald Trumpot 2016-ba a Fehér Házba, és ugyanennyi Joe Bident 2020-ban. Tükörszerűen fordult meg a támogatottság, de az igazi számok nem országosan vannak, hanem az egyes államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×