eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mohammed bin Szulajem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke (b) és Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője szót vált a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság austini futamának, az Egyesült Államok Nagydíjának időmérő edzésén a Circuit of The Americas versenypályán 2022. október 22-én. A futamot október 23-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Greg Nash

Kitört a háború a Forma–1-ben, az ok 20 milliárd dollár

A szaúdi királyság mesés összeget ajánlott az autós világbajnoki sorozatért, és ez megosztja a nemzetközi szövetséget és a jogtulajdonos Liberty Mediát.

Nyílt fenyegetőzésbe torkollott, és a Forma–1-es világbajnokság irányításáért folyó hatalmi harcra utal az a vita, amelyet Mohammed ben-Szulajem az FIA elnöke keddi Twitter-bejegyzései váltottak ki. Kritizálta a sportág jogtulajdonosát, a Liberty Mediát, amiért az amerikaiak – az FIA megkérdezése nélkül – fontolóra vették a szaúdi államnak a száguldó cirkuszra tett vételi ajánlatát. A Liberty szokatlanul durva hangú levélben vágott vissza, amelyben jogi lépésekkel fenyegette meg az FIA-t, a világ autósportjának irányítóját – írja a hirado.hu.

A vita akkor pattant ki, amikor Mohammed ben-Szulajem, az FIA nemrég megválasztott elnöke a Twitteren megszellőztette, hogy a szaúdi királyság 20 milliárd dollárért megvásárolná a Forma–1-es világbajnoki sorozatot. Ben-Szulajem túlzónak nevezte a szaúdiak ajánlatát.

„Minden potenciális vásárlónak azt tanácsoljuk, hogy használja a józan eszét, vegye figyelembe a sportág magasabb érdekeit, és világos, fenntartható tervvel álljon elő – ne csak sok pénzzel” – írta az FIA elnöke.

A Liberty Media – amely 2017-ben mintegy 4,4 milliárd dollárt fizetett a Forma–1 kereskedelmi jogaiért – válaszul felháborodott levelet küldött az FIA elnökének, amelyet szokatlan módon az amerikai társaság jogi igazgatója írt alá. Ebben a Liberty úgy fogalmaz, hogy az FIA „elfogadhatatlan módon kíván beavatkozni a jogainkba”. Hozzátették, "amennyiben ezek a megjegyzések károsítanák a Liberty Media, mint vállalat értékét, az FIA jogilag felelősségre vonhatóvá válik”.

A Liberty éles hangú levelében rámutat, hogy egy száz évre szóló kereskedelmi megállapodás értelmében a Liberty „kizárólagos jogot szerzett az FIA Formula–1-es világbajnokság kereskedelmi jogainak hasznosítására”. A Liberty levelében azt is megjegyezte, hogy felháborodásában az F1 jelenlegi csapatai is támogatják az amerikai jogtulajdonost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×