eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
A Tiszaligeti Stadion új főépülete Szolnokon 2015. augusztus 22-én este. A sportlétesítmény fejlesztése 400 millió forintos állami támogatással, több mint egymilliárd forintból valósult meg, a beruházás részeként egyebek mellett új főépületet és lelátókat is kialakítottak.
Nyitókép: MTI/Bugány János

Energiaválság: jól sakkoztak a szolnoki stadion építésekor

A zöldebbnél zöldebb Tiszaligeti sportkomplexumot kevésbé rázták meg az elszálló energiaárak.

Az elektromos áram ára háromszorosára, a gáz ára több mint tízszeresére emelkedett, mindez pedig az elmúlt évtized alatt felújított több ezer kis sporttelep, a több tucat teljesen átépített vagy vadonatúj stadion üzemeltetőjének jelentős problémát okoz. Ehhez képest Szolnokon, ha a rezsiárak elszabadulása okán nem is járnak örömtáncot, de viszonylagos nyugalommal szemlélik az eseményeket – írja a 24.hu.

A város 2016-ban átadott stadionja mellett ugyanis az egész ingatlant termálvízzel fűtik, az áramot pedig metánból és napelemmel állítják elő.

A sportklub kisebbségi tulajdonosa Földi Sándor a lapnak mások mellett elmondta, az első pillanatól kezdve a fenntarthatóságot tartották szem előtt. „Csak 2016-ig láttunk előre, fogalmunk sem volt, utána lesz-e tao. Ezért feltettük a kérdést: ha nem lesz, miből fogjuk a nyilvánvalóan sokszorozódó rezsiköltséget kifizetni?” – magyarázta.

Végül egy mini termálvizes hő- és egy áramerőművet is létrehoztak. A szolnoki terv tartalmazott még két, az akkori szabályok szerint egy helyrajzi számra adható 50 KW teljesítményben maximalizált napelemparkot is, amit annak rendje és módja szerint fel is szereltek, és azóta is termeli az áramot az időjárás függvényében.

A termálvíz dupla hasznot hoz, ugyanis nem csak a fűtést lehet vele megoldani, hanem mivel a feljövő gázzal áramot is lehet termelni, a sportingatlanok esetében a legnagyobb fix áramköltség is minimalizálható.

A stadionokban, és utánpótlás-központokban a havi villanyszámla legnagyobb tételét annak a feszültségnek a folyamatos biztosítása teszi ki, amelyet egy-egy bajnoki mérkőzés 3 órája, vagy az edzőpályák szürkület utáni, téli időszakban napi 4-6 órás használata alatt a reflektorok igényelnek.

„Összességében a földgáz, és az elektromos áram árának jelenlegi igencsak drasztikus emelkedése valóban alig érint bennünket” – összegzett a kisebbségi tualjdonos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×