eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Marosi Ádám a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, az úszás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Terminátorokat szül az új öttusa: megölik vagy megmentik a sportágat?

Gallai István sportági főtitkár szerint esély az öttusának az akadálypálya, Marosi Ádám olimpiai bronzérmes viszont abban biztos, hogy a fiatalok a drasztikus szabályváltoztatások miatt elfordulnak tőle.

Legfeljebb száz méter hosszú pályán kell majd különböző akadályokon átjutniuk az öttusázóknak a lovaglás helyére kiszemelt akadályversenyben – derül ki a Nemzetközi Öttusaszövetség keddi hírleveléből.

Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára az InfoRádióban így fogalmazott: "A tévénézők nagy része ismeri a Ninja Warrior nevű játékot, egy ott látható pálya könnyített verziója képzelhető el. 12 akadályt kaptunk, falakon kell átugrani, kúszni, lengeni, kötélen függeszkedni, a legvégén pedig felfutni egy félköríves felfutón."

Az erőt és állóképességet feltételező, lovaglást helyettesítő számban azok lehetnek előnyben, akik tökéletes kondícióban vannak.

A sportági főtitkár szerint az új szám teljesen más felkészülést igényel, ki lehet jelenteni, hogy semmilyen köze nincs a lovagláshoz, és elképzelhetetlennek is tartja, hogy "egyből ráeresszék" az újítást a sportolókra, akiknek a testüket kell átalakítani az új követelmények szerint.

"A felsőtestre, a vállövre, a karokra biztos, hogy edzeni kell, ezért az első, új szabályok szerinti világversenyre a sérülésveszélytől tartva még valószínűleg nem is megy mindenki" – mondta, és hozzátette, ha végleg ebbe az irányba megy az öttusa, más típusú versenyzőkre lesz majd tehát szükség. És azt sem lehet tudni, hogy milyen hangsúllyal dominál ez a tusa az öt közt.

"Nyilván minél idősebb valaki, annál nehezebben fog átállni, de a fiatalabb korosztálynak ez könnyebb lesz, még szeretni is fogja" – húzta alá Gallai István.

A 2028-as olimpia előzetes programjában egyébként az öttusa jelenleg nem szerepel, de a NOB nyitott arra, hogy megismerje azt a számot, amelyre az öttusában a lovaglást lecserélik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×