INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

sport

öttusa

uipm

ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: Athletes compete in the obstacle discipline of modern pentathlon during the new 5th discipline test in Ankara, Turkiye on June 28, 2022. 90 domestic and foreign athletes participated in the test race, held in Ankara for the first time in the world, hosted by the Turkish Modern Pentathlon Federation. The International Modern Pentathlon Union (UIPM), in cooperation with the World Disability Federation, tested the new branch obstacle discipline, which to be replaced with horse riding. (Photo by Ali Balikci/Anadolu Agency via Getty Images)

Kiderült, mikor tér vissza az öttusa tervezett új száma

Infostart / MTI

Manilában tesztelik másodjára az öttusalovaglás helyére szánt akadályversenyt.

A nemzetközi szövetség (UIPM) hétfői tájékoztatása szerint az egy hete, Ankarában rendezett első próba után augusztus 6-án és 7-én Fülöp-szigetek fővárosában nyílik mód a gyakorlásra, a tervezett új szám megismerésére. Az első napon ezúttal is az elméleté, illetve a pálya begyakorlásáé lesz a főszerep, majd másnap kerül sor kategóriánként a selejtezőkre és a döntőkre.

A UIPM közleménye kitér rá, hogy az első tesztelés után elvégzett felmérése szerint a versenyzők és a hivatalos megfigyelők több mint 90 százaléka elégedett, vagy nagyon elégedett volt a tapasztaltakkal. Múlt hétfőn és kedden öt kontinens 19 országának több mint száz sportolója próbálta ki az akadályversenyt. A pályát a Nemzetközi Akadályversenysport Szövetség (FISO), a Tokyo Broadcasting System Television (TBS) - a Ninja Warriors tulajdonosa -, illetve a Spartan Race szakemberei közösen állítottak össze.

A UIPM május elején jelentette be, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában.

A szervezet végrehajtó bizottsága tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A szövetség közgyűlése a sportágon belüli nemzetközi tiltakozás ellenére november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy - a súlyemelés és az ökölvívás mellett - az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A UIPM közgyűlése a tesztelési időszak után novemberben foglal véglegesen állást. Az ötkarikás programba kedvező NOB-döntéssel jövőre kerülhet vissza a sportág.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán - egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, másfél-két órás blokkokban zajlanak a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.

Nyitókép: Balikci/Anadolu Agency via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018