INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

öttusa

szabályváltozás

tesztelés

A győztes Gulyás Michelle edzőjével, Karácsony Gyulával a női döntő után az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. április 30-án.

Öttusa: ilyen akadályverseny váltja a lovaglást

Infostart / MTI

Június végén teszik meg az első próbát.

Legfeljebb száz méter hosszú pályán kell majd különböző akadályokon átjutniuk az öttusázóknak a lovaglás helyére kiszemelt akadályversenyben.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hírlevelében erősítette meg, hogy közvetlenül az idei világkupa-sorozat ankarai döntője után kerül sor az első tesztelésre a török városban. Június 27-én készítik fel elméletben a résztvevőket, majd következnek az edzések, másnap pedig a selejtezők és a döntők.

  • Egyensúlyozást igénylő gerendán haladás,
  • kúszás,
  • döntött létrán mászás,
  • köteleken, gyűrűkön kapaszkodás,
  • akadályról akadályra ugrás,
  • hajlított falon való feljutás,

legfeljebb 10 feladat megoldása vár a futamonként kettő-négy indulóra.

A UIPM május elején jelentette be, hogy kétféle akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában. A nemzetközi szövetség az akkori közleményében jelezte, hogy több mint hatvan javaslat érkezett.

A végrehajtó bizottság tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Ennek ellenére a UIPM közgyűlése november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy - a súlyemelés és az ökölvívás mellett - az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018