eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi vízilabda világliga európai selejtezőjében, az 5-8. helyért játszott Magyarország- Horvátország mérkőzésen Debrecenben 2021. január 9-én. A magyar válogatott 13-11-re legyőzte a horvát együttest.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Märcz Tamás elárulta, mi alapján választotta ki az olimpiai keret tagjait

A járványveszély miatt speciális szempontokra is figyelemmel kellett lennie a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának.

Kedden már kihirdette a tokiói olimpiára utazó 12+1 fős keretét Märcz Tamás, az Európa-bajnok férfi válogatott szövetségi kapitánya. A felkészülést még 19-en kezdték el, de a járványhelyzet miatt a szokásosnál már korábban le kellett szűkítenie az utazó létszámra a játékoskeretet.

"Mindig vannak, akik egy picit érzik azt, hogy közel vannak az utazó csapathoz, talán mások pedig érzik, hogy a felkészülés alatt nem kerülnek annyira közel ahhoz, hogy a végén végső keretbe is bekerüljenek. Természetesen inkább azokat sokkolja, akik legutóbb benne voltak az utazó csapatban vagy éppen hajszál híján nem kerültek be. Leveszi viszont a terhet meg a feszültséget azokról, akik bekerülnek. Ilyenkor picit érződik, hogy leül az egész, egy-két nap, mire újra mindenki magára talál" – mondta a kerethirdetésről az InfoRádióban Märcz Tamás, aki jelölt csapatot olimpia előtt, de vb-n és Eb-n már többször is vezette a magyar együttest.

A kapitány szerint az izgalom mindig ugyanolyan a játékosokban, amikor felsorolja a neveket, még akkor sincs nagyon nagy különbség, ha az olimpia kiemelt fontosságú a sportesemények közül, főleg vízilabdában.

Most a speciális helyzet miatt a kerethirdetés után együtt maradt a csapat, noha a szakvezető szerint ilyenkor néha célszerűbb elengedni kicsit a játékosokat, de ezúttal még komoly munka vár a magyar pólósokra: most jön a hazai BENU-kupa, utána pedig két budapesti felkészülési hét, aztán utazás Japánba.

A szövetségi kapitány egyesével nem kívánta elemezni, hogy melyik játékos kiválasztása mellett milyen érvek szóltak, de a válogatási szempontjait elárulta. Az egyik fontos szempont az év közben és az elmúlt időszakban mutatott klubteljesítmény, valamint a játékos válogatottban meglévő súlya volt, a másik pedig az elmúlt három-négy hétben látott hozzáállás és teljesítmény, "de ez nem nagyon segített, mert mindenkitől nagyon kimagasló volt, nagyon egyenrangú volt a 19 játékos" – tette hozzá.

"A horvátországi felkészülés alatt voltak hivatalos, illetve edzőmérkőzések is, ott láthattam szerkezetében leginkább, hogyan lehet a legerősebb ez a csapat majd a jövőben.

Ami a nehézsége volt, hogy nem lehetett minden játékost úgy használni, hogy szerettem volna, mert voltak kisebb-nagyobb sérülések,

volt olyan játékos, aki nem tudott emiatt úgy versenybe szállni, ahogy szerettem volna" – mondta a harmadik szempontról Märcz Tamás.

Emellett kiemelt egy, a mostani járványhelyzet által megteremtett szempontot is, ugyanis korán kellett keretet hirdetnie, és a kiválasztásnak arra is tekintettel kellett lennie, hogy ha bármi történik a keret valamelyik tagjával akár az itthoni felkészülés során, akár az olimpia helyszínén, akkor a keret tagjai mindenre tudjanak választ adni, tudjon olyan játékosokat áthelyezni egyik pozícióból a másikba, amivel közel ugyanolyan erős marad a magyar válogatott kerete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×