eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A francia Nedim Remili (b2) a férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország-Franciaország mérkőzésen az egyiptomi Alexandriában 2021. január 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat/POOL

Drámai hosszabbításban búcsúztak a kézisek a vébétől

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-32-re kikapott a hatszoros aranyérmes Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, Gízában, így minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen zárja a tornát.

A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol Brazília és Lengyelország ellen is nyertek, az Európa-bajnok Spanyolországtól viszont kikaptak.

Ez a 27. férfi világbajnokság, és a 21., amelyen a magyarok is szerepelnek. Legjobb eredményük az 1986-os második és az 1997-es negyedik helyezés.

A magyar keretből ezúttal Borbély Ádám, Topic Petar, Hanusz Egon és Nagy Bence maradt ki taktikai okok miatt.

A meccset százszázalékos mutatóval váró franciák ellen Mikler Roland nyolc perc alatt öt lövést védett, erre alapozva csapata 5-1-re elhúzott. A Telekom Veszprém balszélsője, Kentin Mahé irányítóként több hibát is elkövetett, ezért lecserélték. Bár Mikler továbbra is parádézott, Michaël Guigou góljaival és Vincent Gérard védéseivel lendületbe került és elkezdte a felzárkózást a hatszoros világbajnok francia együttes. A magyarok 9-3 után kilenc percen át minden támadásukat elrontották, így az egyre jobban védekező ellenfél 9-8-ra feljött. A csereként beállt Bodó Richárd sem tudott segíteni, ennek ellenére csapata Lékai Máté irányításával megőrizte előnyét, az első félidőben egyszer sem került hátrányba, és a szünetben 14-12-re vezetett.

A második felvonást is hatékony védekezéssel kezdték a franciák, az átlövőket igyekeztek elbizonytalanítani, a beálló Bánhidi Bencét pedig nem hagyták labdához jutni. Ennek ellenére egy ideig felváltva estek a gólok, majd a támadójátékát felgyorsító ellenfél a negyvenedik percben - a találkozó során először - átvette a vezetést. Sorozatban négy gólt lőtt a francia válogatott (21-19), majd a remekül küzdő magyarok kétszer is egyenlítettek. Az utolsó tíz perc is döntetlen állásról (25-25) indult, az ellenfél ezután 3-0-s sorozatot produkált, de a magyar együttes nyitott védekezésre váltott, és fél perccel a vége előtt ismét eltüntette a különbséget (30-30). Az utolsó támadás a franciáké volt, de újabb gól nem született még időntúli szabaddobásból sem, így hosszabbítás következett.

Az első és a második öt percben is több hibával, leginkább labdaeladással nehezítették saját dolgukat a magyarok, így 5-2-re elveszítették ezt a periódust, és a legjobb nyolc között búcsúztak a tornától.

A mezőny legeredményesebb játékosa Guigou és a meccs legjobbjának Bánhidi Bence volt egyaránt hat góllal. Kentin Mahé egyszer talált be. A kapusok közül Mikler 15, Gérard hét, Yan Genty pedig négy lövést védett.

A két együttes 39. egymás elleni meccsén 18 magyar és 17 francia siker mellett ez volt a negyedik döntetlen a rendes játékidőben.

Korábbi eredmények

Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)

Svédország-Katar 35-23 (14-10)

Dánia-Egyiptom 35-35 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35), hétméteresekkel: 4-3

Az elődöntő programja

péntek:

Dánia-Spanyolország 17.30

Svédország-Franciaország 20.30

A torna győztese kijut a 2023-as, lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×