INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

labdarúgás

budafok

otp bank liga

merkantil bank liga

Hetvennégy éve nem történt ilyesmi Budafokon

Hetvennégy éve nem történt ilyesmi Budafokon

Infostart

Az MLSZ hétfői döntésével a Budafok FC jogot szerzett arra, hogy a 2020–2021-ben a legmagasabb osztályban szerepeljen. A klub hetvennégy év után szerepelhet ismét az élvonalban.

A budafoki labdarúgás aranykora vitathatatlanul a múlt század harmincas éveinek második felére esett, amikor az akkor még közigazgatásilag önálló, tehát nem Budapesthez tartozó település profi csapata a Nemzeti Bajnokságban szerepelt.

A Budafok FC 1935-től játszhatott először a legjobbak között, a csapat leghíresebb játékosai közül Szeder (Silberstein) György korábban a Barcelona játékosa is volt, Kapta Lajos később a csepeli WMFC-ben bajnoki címet is nyert, míg a Béldi (eredetileg Beer, majd később Bánkuti) István a B-válogatottságig jutott. Neki két fia is híres labdarúgó lett később, Bánkuti László és a Salgótarjáni BTC-ből a válogatottságig jutó, az Újpesti Dózsával bajnok Bánkuti István. De játszott ott a későbbi neves edző, szövetségi kapitány Sós Károly vagy az ötvenes évek elején csehszlovák szövetségi kapitány, az 1954-es vb-n is szereplő Borhy Károly is.

Fájdalom, a Budafok FC szépemlékű profi csapata nem jogelődje a mai Budafoki MTE-nek, legfeljebb jelzés arra, micsoda nagyszerű futballélet volt a harmincas években a településen. A Budafok FC későbbi története kalandos, előbb a Gammával, a negyvenes évek híres budai csapatába olvadt be, majd abból lett a Budai Barátság és végül a Teherfuvar és a Mateosz – már akkor is szövevényesek voltak a klubviszonyok.

A Budafoki MTE az 1945–1946-os idényben játszott az akkor meglehetősen nagy létszámú NB I-ben, leghíresebb futballistája a Hungária és a WMFC korábbi, egyébként budafoki származású kitűnősége, a 21-szeres válogatott Dudás János volt. Mellette játszott Csanádi Árpád, a Ferencváros 1948–1949-es bajnokcsapatának tagja, a későbbi legendás sportvezető, és Zakariás Józsefnek, az Aranycsapat balfedezetének egyik fivére is.

Az elmúlt több mint hét évtizedben a BMTE a második és a harmadik osztályban szerepelt, egészen 2013-ig. Ennek az időszaknak a fénykora talán a hetvenes évek közepére esett, amikor Mészöly Kálmán irányításával (1974–1976) nagyon erős gárda állt össze, mások mellett Noskó Ernő, Tóth Kálmán, Jakab János, Kisteleki István, majd a következő idényben Esterházy Márton is játszott ott.

A BMTE hat évvel ezelőtt visszacsúszott a negyedik vonalba, onnen indult el felfelé. Hat esztendő alatt három osztályt emelkedett az NB I-ig.

A csapat tulajdonosa az ausztrál-magyar kettős állampolgárságú Bélteky Róbert. Vízi Sándor, ügyvezető elnök, a klub korább legendás játékosa egy tavalyi interjúban mondta: „A budafoki labdarúgás aranykora kezdődött el Bélteky Róbert érkezésével, hiszen ő teremtette meg az előrelépéshez szükséges feltételeket. Az elmúlt évtizedek nehézségei közepette nem volt könnyű hinni abban, hogy egyszer ilyen mecénásunk lesz. Ez a klub a 107 éves története során többnyire a második vonalban szerepelt, ám a rendszerváltás után a privatizáció áldozatává vált. Hosszú utat tettünk meg azóta, sokan próbálták életben tartani az egyesületet, ám az áttörést Bélteky Róbert szerepvállalása jelentette.”

A tiszteletbeli elnök Jakab János, az egyesület korábbi játékosa. A sportigazgató Oláh Lóránt, a vezetőedző Csizmadia Csaba, mindketten magyar bajnok labdarúgók, Csizmadia válogatott is volt.

A keretben szerepel korábbi válogatott (Filkor Attila) és néhány további, NB I-es múlttal rendelkező futballista (Kovács Zoltán kapus, Gohér Gergő, Ihrig-Farkas Sebestyén, Kulcsár Kornél, Margitics Andor, az egykori junior-vb-gólkirály Mervó Bence, Oláh Bálint, Vaszicsku Gergő, Zsolnai Richárd és a kettős állampolgárságú Danijel Romić).

„A 27 forduló alatt többet voltunk az első helyen, mint a harmadikon, ezért hangsúlyoztam, egyetlen futballistánknak a fejében sem szabad annak megfordulnia, hogy a feljutás nem megérdemelt" - nyilatkozta Csizmadia Csaba vezetőedző az MTI-nek. Hozzátette, a szezon elején nem lett volna logikus, ha az élvonalba kerülést tűzik ki célnak, és ő maga sem számított arra, hogy a következő idényben már NB I-es lesz a csapat.

Oláh Lóránt szerint az MLSZ „optimális döntést” hozott, a sportigazgató szerint a körülmények ismeretében az sem lett volna igazságos, ha folytatják a Merkantil Bank Liga küzdelmeit. „A 27 forduló alatt nyújtott teljesítményünk fényében megérdemelt a feljutásunk, ugyanakkor sportemberekként szerettük volna a pályán bizonyítani, hogy érdemesek vagyunk az élvonalbeli szereplésre”.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018