eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szurkolók Puskás Arénánál a stadion avatása előtt 2019. november 15-én.
Nyitókép: Szurkolók Puskás Arénánál a stadion avatása előtt 2019. november 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs adta át az új Puskás Arénát

Nincs látványos ünneplés, a beruházás irányító államtitkár adta át a létesítményt két építőmunkás, egy alpinista és egy ács társaságában.

A rendőrség, ha nem is hermetikusan, de módszeres alapossággal lezárta a Puskás Aréna környékét, az utakat rendőrautókkal és -buszokkal torlaszolták el, és csak többszörös ellenőrzés után lehetett bejutni a stadion területére. Amíg a külső részeken tájékozottan irányították a szurkolókat és a vendégeket, az aréna belső része, folyosói egy tájékozódási futóversenyre hasonlítottak: a többség csak kereste a helyét az új létesítményben. Az útba igazítás az egyébként segítőkész önkénteseknek is nehezen ment, de legalább meg lehetett ismerni az épület eldugott zugait is.

Talán e kényszerű nézelődés volt az oka annak is, hogy a Magyarország–Uruguay nyitómérkőzés kezdete előtt másfél órával, amikor a hivatalos megnyitó elkezdődött, igencsak foghíjasak voltak a pirosban pompázó lelátók. Az új aréna csak külsejében hajaz némiképp az elődre, az egykori Nép-, majd Puskás Ferenc Stadionra, a belső valóban impozáns, és az épületen nyomait sem lehetett látni annak, hogy ne állna minden tekintetben készen a nyitásra.

A gyep viszont gyorsan megtelt, mert kiszólították a magyar futballtörténet jó néhány még élő nagyságát.

Így tapsolhattak a legidősebb élő válogatott futballistának, Raduly Józsefnek, de ott volt a pályán az ünneplők között Dárdai Pál, Király Gábor, Halmai Gábor, Lipcsei Péter, Pisont István, Kovács Kálmán, Bognár György, Csapó Károly vagy Martos Győző.

A legnagyobb éljenzés azonban már ezt megelőzően hangzott fel a lelátóról, ugyanis, csaknem két órával a kezdés előtt kisétált a magyar válogatott a pályára, és már akkor sejteni lehetett: a hangulattal nem lesz gond.

A melegítés miatt megakasztott megnyitó közben az is kiderült, hogy a magyar válogatott a Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Vida – Dzsudzsák, Kalmár, Szoboszlai, Varga – Szalai Ádám, az uruguayi Muslera – G. González, Coates, Godín, Vina – Valverde, Bentancur, Lozano – B. Rodríguez, Cavani, L. Suárez összeállításban kezd. Az egyre gyülekező szurkolók egyesével éltették/pfujolták az elhangzó neveket, majd nem sokkal későbben már élőben is köszönthették a futballistákat.

Kevesebb, mint egy órával a kezdés előtt a három magyar kapus, Dibusz, Gulácsi és Kovácsik futott ki először a pályára, majd Bon Jovi It's my life című számára a teljes magyar keret megérkezett a gyepre, és előbb köszöntötte a magyar szurkolótábor kemény magját, majd átvonult a másik térfélre melegíteni.

Érdekesség, hogy az uruguayi válogatott csaknem negyedórával később bukkant fel, és szórványos füttyszó fogadta.

Budapest, 2019. november 15.
A magyar labdarúgás történelmének meghatározó személyiségei a Puskás Aréna nyitóünnepségén 2019. november 15-én.
MTI/Illyés Tibor
A magyar labdarúgás történelmének meghatározó személyiségei a Puskás Aréna nyitóünnepségén. MTI/Illyés Tibor

Huszonöt perccel a kezdés előtt csaknem megteltek a széksorok, amikor először zúgott fel a Hajrá, magyarok! Így kezdődött a nyitóünnepség, és azzal folytatódott, hogy a Soho Party húsz év után ismét összeállt azért, hogy elénekelje Az éjjel soha nem érhet véget című számot, amely már a magyar szurkolók indulója lett mostanra. És bármilyen jó az új aréna hangosítása, a közönség – hangerőben – leénekelte a zenekart.

Véget ért a bemelegítés, közben felidézték az új aréna építését, kiderült az is, hogy az új stadion kezdőköre milliméterre ugyanott van, mint az egykori Népstadioné volt. A pálya közepén az építkezést vezető államtitkár,

Fürjes Balázs és két építőmunkás minden különösebb attrakció nélkül átadta az új Puskás Arénát.

Felvidéki fiatalok elénekelték még a másik futballindulót, a Nélküled című számot több tízezer fős alkalmi kórus kíséretében. És jöhettek is a főszereplők, a játékosok. Köztük Gera Zoltán, aki már nem lépett pályára, de a válogatottságtól most búcsúztatta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, valamint 65 ezer néző, aki még egyszer utoljára, de biztosan a leghangosabban skandálta: "Gera Zoli!"

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×